A venit sfârșitul pentru Technics 1200?

Anul trecut au apărut niște zvonuri potrivit cărora seria de turn-table-uri analog Technics 1210 și 1200 vor fi scoase din producție, însă acestea s-au dovedit a fi false. Anul acesta zvonurile au reapărut într-o formă mult mai oficială.

Luna aceasta a ajuns în atenția publicului un comunicat intern al organizației Panasonic, compania-mamă a celor de la Technics, care anunță stoparea producției la modelele sus-menționate din următoarele motive:

1) Since the beginning of the last decade, our sales of turn-table has been decreasing drastically. It’s almost one-fifteenth sales units compared with 10 years ago.

2) Nevertheless, many key parts are no longer available as some of our suppliers stopped production, and some have already discontinued their business. And there is a risk for some key parts that are available currently might be stopped suddenly, because those parts are continued producing only for our turn-table. In that case we cannot produce products that we have taken order already. We cannot help discontinuing production in advance in order to avoid the worst case.

Downloadează restul comunicatului de aici (PDF)

Produsul în discuție este considerat a fi stardardul în materie, având în vedere că a fost lansat pentru prima dată acum 35 de ani și de atunci își păstrează titlul. Mai mult, acesta a avut o asemenea influență în evoluția muzicii moderne încât  este expus în Muzeul de Știință din Londra.

Motivele înșirate de cei de la Panasonic sunt pertinente, deși cauza acestor probleme sunt practic consecința acțiunilor producătorilor. Aceștia au pus preț pe calitate și au făcut aceste pick-up-uri într-atât de bune, încât practic șansa ca unul dintre acestea să se strice e infimă, iar cu întreținerea cuvenită un exemplar te poate ține chiar o viață întreagă. Așadar e normal ca vânzările să scadă, din moment ce nu mai are cine să cumpere. Totuși, ar fi păcat ca modelul să dispară cu desăvârșire. E mai probabil ca cei de la Panasonic să revină peste câțiva ani la decizia lor, odată ce piața se va mai aerisi.

Să presupunem că această decizie este practic o recunoaștere a victoriei digitalului asupra analogului?

Nicidecum.

Practic muzica mai este disponibilă pe vinil, doar că cantitativ vorbind, este mai puțină. De altfel este evident că doar muzica de calitate și care are șansa de a supraviețui mai mult ani este imprimată. Mai mult, vinilul a supraviețuit deja cd-ului, ale cărui vânzări au scăzut și al cărui impact asupra scenei muzicale este de neglijat.

Acum este la putere mp3-ul, care suferă din cauza calității scăzute a sunetului, iar în multe domenii muzicale calitatea e totul.

Totuși sperăm ca această veste să rămână un zvon doar. Întrucât comunicatul de presă nu pare foarte oficial și cum încă nu există o confirmare oficială, există șansa ca cei de la mixfoundation.co.nz să fi inventat toată treaba.