Compilația „ElectroBlog Ro - The Future” (Part 2)

Compilația „ElectroBlog Ro – The Future” (Part 2)

Viitorul sună bine! Cel puțin asta au încercat să îți demonstreze cei 45 de tineri producători sau trupe autohtone, atent selecționați pe cele două părți ale dublei compilații The Future.
Un titlu simplist și sugestiv, care dorește să-i aducă în față pe cei care ne vor reprezenta în viitor, tinerii muzicieni de astăzi care, să sperăm, vor persevera, vor continua să lucreze profesionist și ne vor încânta peste ani simțurile.
O copertă pe măsură, care reînvie o mai veche temă, simbolizează ipostaza futuristică în care se proiectau artiștii muzicii electronice ai anilor ’90, atunci când cuvântul alien sau alte derivate SF stăteau în titlurile multor pseudonime ale ciudaților scenei autohtone din acea vreme (vezi Alien Pimp, Alien Kru, Sneila, Ufo & Ummo, etc.), iar muzica electronică locală era în plină dezvoltare. Viitorul, precum și omuleții verzi, sunt două enigme care au fascinat mereu oamenii.

Nu în final, muzica. Am avut plăcerea să descopăr numeroși producători muzicali talentați, care lucrează curat, profesionist, cu o tehnică remarcabilă, uneori asemănătoare cu electro-acusticul anilor ’70, atunci când apărea muzica electronică pentru prima dată pe meleagurile noastre. Împreunarea modernului, reprezentat de sintetizator, cu clasicul, reprezentat de instrumentele acustice, într-o mixtură organică, palpabilă, care cu siguranță reprezintă viitorul muzicii electronice, o reîntoarcere după modelul oricărui ciclu evoluționist la valorile și modelele de altădată. Nu pot să nu îmi aduc aminte de încercările marelui Mircea Florian, care capta într-un experiment acustic sunetele viscerale ale unui om cu ajutorul unor microfoane și le procesa cu ajutorul sintetizatoarelor, acum mulți, mulți ani. Poate acesta va reprezenta viitorul muzicii moderne.

Alex Arsu, Ansel Kraft, Mădălin Luca (cu fascinantul lui nai procesat electronic), Secuem, Shanyio, Victor Tivadar, sunt câțiva dintre cei prezenți pe The Future, care s-au folosit de instrumente acustice în compozițiile lor. De asemenea badsector, Casetofoane, DJ Shock, Mădălin Luca, Nord, Organ Hammond Skills, Secuem, Spectral Wave, The Ghost Of 3.13, Victor Tivadar, sunt nume în spatele cărora stau tineri cărora nu le sunt străine sintetizatoarele.

O altă caracteristică reperată ca fiind comună pieselor de pe cele două compilații este reîntoarcerea spre vechile șlagăre, filmele vechi, sau socialul cu evenimentele de zi cu zi, imortalizate atât de bine muzical după eternul model, Matze. Toate acestea datorită sampling-ului, metodă a cărui apogeu a fost în România anilor ’90 și care, părerea mea, va avea locul său efemer în muzica electronică, alături de tehnici mai noi precum field recording-ul. Practic, orice debutant lucrează cu astfel de rupturi și mixaje. Ai putut asculta astfel variante breakbeat, dubstep sau drum and bass ale unor piese compuse de mari interpreți români, pe care nu ți i-ai fi putut imagina cântând pe astfel de ritmuri acum zeci de ani: Gheorghe Dinică (Afară-i întuneric, remixat de Beat Kraft Hertz), Gheorghe Zamfir (Doina de jale, remake de Fabian Maze), Grigore Leșe (La portița mândrii mele, remixat de Zgomot), Margareta Pâslaru și Florin Bogardo (Cum e oare, Tremour), Maria Tănase (remake CoxBoy & Mjolnir pentru piesa Până când nu te iubeam), Mitică Burcea și Ion Nițoi (reînviați de Shanyio), Stela Enache și Florin Bogardo (Ce simți când ești îndrăgostit, Platonic Scale). Teme folclorice au fost prelucrate de asemenea de Axellerey pe cea de-a doua parte. Socialul a fost imortalizat prin prisma celor de la traficdeseară, care au integrat în muzica lor fragmente din emisiunea În Gura Presei, a lui Mircea Badea. De asemenea, Bogdan Marcu aka Bogardo’s Way a imortalizat un moment al „revoluției”, cu ghilimelele de rigoare, de la începutul anului 2012. Astfel, remix-urile, considerate de mulți inutile și fără substanță, își dovedesc folosința prin trimiterea spre nemurire a valorilor românești. Practic, aceștia readuc în fa ță, în actualitate, mari interpreți autohtoni, aievea celor de la Subcarpați ale căror colosale eforturi sunt demne de laudă și respect. Toate acestea sunt foarte necesare tinerilor, care au atâta nevoie de modele, eroi, idealuri, într-o societate românească tot mai secătuită cultural. Astfel, viitorul reprezintă trecutul, pentru că orice popor trebuie să își respecte și să își elogieze valorile și istoria, pentru a supraviețui în viitor, pentru a-și păstra identitatea.

Acum aș trata un subiect de actualitate. Lupii cum îmi place să-i numesc pe cei prezenți în mainstream, unde muzica electronică a pătruns foarte puternic în zilele noastre, dar care produc muzică a cărei calitate este îndoielnică, bazată pe câteva „loop”-uri. Muzică repetitivă, platonică. Însă, am adus în fa ță nume precum Andu Simion, Archer, Esemdi, Fabian Maze, GIC, sau Treisuteșaizeci, autori ai unor construcții foarte bine gândite, compoziții deloc monotone, „inteligente”. Numele amintite vor amenința serios mainstream-ul.

Cum varietatea a fost întotdeauna literă de lege în principiile ElectroBlog Ro, pe cele două compilații te poți bucura de piese care urmează o diversitate mare de stiluri muzicale, aproape toate subramurile muzicii electronice.
În final le mulțumesc tuturor celor care au trimis demo-uri și celor care urmăresc ElectroBlog Ro. Ne vedem în viitor !

 

 

Tracklist

01. Esqu – Scarabeu
02. Plurabelle – Geoffrey
03. Beat Kraft Hertz – Duboritza
04. Axellerey – Datina
05. Zmew – Hybrid parallel
06. GIC – Dice the story
07. Blacktee – Synthesis
08. Archer – Shouts
09. Stihia – Ridică-te, coboară
10. Alex Arsu – Chiftele Uscate
11. Andu – Hatsune
12. MusicWave – Arabian freak
13. Treisuteşaizeci – Mexican drop
14. Spectral Wave – Sinapse
15. DJ Shock – Voyager
16. Iv-in – Eastern bass
17. Violent BackPropagation – Violent BackPropagation
18. Bogardo’s Way – Ultima găină a europei reloaded
19. Atouck – Goldfish
20. Paval – Schizoid nature
21. EleMental – Metamorphosis (Horns & hooves)
22. Nord – Impro 122
23. Dual Shaman – Jamais vu
24. Syrtis Major – Vintage toys
25. Adrian Lungu – Together

via  electroblogro.com