Delta Funktionen: „Nu sunt un fan al revoluției digitale” [RO]

Delta Funktionen: „Nu sunt un fan al revoluției digitale” [RO]

Delta Funktionen, pseudonimul lui Niels Luinenburg, este unul dintre proiectele recente care au devenit faimoase în ultimii ani datorită calității producțiilor sale. Deși am acoperit o parte mică din munca sa de până acum, precum albumul său de debut, Traces, și compilația Inertia, nu am avut ocazia de a afla mai multe despre persoana din spatele scenei. Am profitat de prima sa petrecere din țară, la aniversarea a 4 ani de Hipodrome,  pentru a umple acest gol.

[n.r. interviul în EN este disponibil aici]

delta_funktionen

© @ Anna Massignan, mssnna.com

Suntem curioși să aflăm mai multe despre începutul carierei tale de dj. Prima ta piesă a venit de la sine de la cap la coadă sau a fost rezultatul unui proces complex în care ai combinat și recombinat elemente până când ai obținut rezultatul dorit?
Produceam piese și ritmuri de ceva vreme, așa că prima lansare nu a fost și prima piesă și nu cred că e bine să lași acele prime schițe să fie auzite de cineva. A fost mai degrabă un proces spontan. Am avut Nebula gata de ceva vreme și m-am gândit că este timp destul pentru a o lansa. Nu m-am gândit într-un sens anume, ci totul a părut potrivit la acel moment.

De la prima ta lansare în 2008, Electromagnetic Radiation Part I, până la cea mai recentă lansare a ta, Sun Storm, care consideri că au fost punctele care au suferit cele mai majore transformări pe care le-a suportat sunetul tău?
Sunetul s-a transformat într-unul bazat mai mult pe aparatură, încorporând clasice drum machines și acum adunând sintetizatoarele cu care mi-ar plăcea să lucrez. Munca cu aparatura este mult mai plăcută pentru mine. Mă atrage foarte mult abordarea „live și dă-i drumul” pentru că-mi permite să mă distrez mai bine decât să dau clickuri cu un mouse.

Îmi plac ritmurile un pic ferme, cu tupeu […]

Cariera ta este încă proaspătă, dar deja ai reușit să devii cunoscut pentru atmosfera unică pe care reușești s-o creezi de la pupitru și ne-ar plăcea să știm mai multe despre aceasta. După ce te uiți la muzică pentru  a decide dacă o piesă-ți este potrivită pentru set?
Hmmm, are legătură cu relația pe care o am cu o piesă. Deși îmi plac ritmurile un pic ferme, cu tupeu, întotdeauna încerc să amestec mai multe sub-genuri în seturile mele și încerc să le pun pe toate ÎN set, riscând un pic, de exemplu să mixezi o piesă italo cu o piesă Surgeon sau ceva asemănător. Nu cred că mulți dj fac asta, preferând să rămână în siguranță. Nu cred că multor dj le place asta. Îmi place să-mi asum riscuri și să pun muzică pe care nu e probabil s-o auzi tot timpul.

Respecți aceleași standarde căutând sunete pe care să le folosești în procesul de producție?  Mai exact, cum diferă standardele muzicale aplicate în pupitru de cele aplicate în studio?
De când am trecut la un aranjament bazat aproape doar pe aparate, în general tobele provin de la sintetizatoarele 808 sau 707. Din punctul acesta de vedere nu diferă atât de mult. Îmi place să le rulez prin un pic de pedale pentru a le personaliza un pic. Munca cu sintetizatoare te forțează și să scoți cel mai bun și mai mult din ele. Căutarea sunetelor este mai mult legată de ceea ce pot să scot din aparate. Nu sunt neapărat interesat în a ieși pe stradă cu un reportofon sau ceva asemănător. Însă îmi place să includ ceva sunete mai geeky sau dialoguri din filme sau documentare. Referitor la diferențe între ele.. hmm.. ei bine în studio este mai degrabă un proces pe cont propriu în timp ce în pupitru depinde mai mult de publicul de pe ringul de dans.

delta_funktionen_2

© @ Anna Massignan, mssnna.com

Ai idee deja ce fel de muzică vei produce în cinci ani de acum sau doar aduni influențe pe parcus și încerci să le integrezi cât de repede posibil într-o piesă? Cu alte cuvinte, muncești înspre a atinge un anume sunet utopic?
Wow, lucrurile se schimbă atât de rapid și acum prefer să mă gândesc și să traiesc în prezent. Nu există așa ceva precum un plan principal în spatele muncii mele. Ultimii ani m-au prins adunând sunete și influențe pe parcurs și încorporându-le în propriul sunet. Acum încep să simt că mi-am găsit un sunet propriu și vreau să-l explorez într-un mod mult mai profund pentru a-l extinde.

Nu sunt un fan al revoluției digitale

Nu suntem foarte obișnuiți cu mediul de muncă al unui dj/producător, dar știm câte ceva despre el. În ceea ce te privește, care sunt inovațiile tehnologice care te fac să privești viitorul muzical cu mai mult entuziasm?
Să fiu sincer, nu sunt așa de interesat în inovații tehnologice. Nu sunt un fan al revoluției digitale. Desigur că este un lucru bun, dar a adus totodată și câteva lucruri rele. Pentru mine, tobele analog și sintetizatoarele și-au dovedit capacitățile în ceea ce privește ritmul de lucru și calitatea. Deși este o problemă de gust, munca cu un 808 sau un 909 este pur și simplu ceva complet diferit decât munca cu mostre. Este vorba despre senzația, micile aranjamente, procesul de ascultare față de procesul de a privi munca [n.r, în mediul digital]. În special privitul ecranului și programarea bătăilor față de munca cu un secvențator [stepsequencer] și să lucrezi doar cu auzul tău sunt chestiuni total diferite. Deci se poate spune că nu mă prea interesează inovațiile digitale/tehnologice. Este bazat în principiu pe emularea aparaturii sau producerea de noi efecte. Dar dacă ai nevoie de multe efecte pentru a-ți face o piesă interesantă, cred că este mai înțelept să lucrezi pentru o companie de jocuri sau de filme și să faci coloane sonore pentru ei. Atât timp cât sunetul în cluburi este destul de primitiv nu este niciun sens în a folosi toate sunetele supra-procesate pentru că nimeni nu va observa.

În general vorbind. ce crezi că ar merita urmărit pe scena electronică, fie el artist sau orice altă dezvoltare interesantă?
L-am ascultat pe Actress, într-un set live vara trecută în Berlin și a fost ceva complet futurist. Folosește mult mai mult techno decât în albumele sale anterioare și de abia aștept să aud ceva piese. Cu siguranță unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am auzit anul acesta.

Puteți să-l prindeți peDelta Funktionen în Sibiu pe 9 noiembrie facebook.com/events/553606511370232

Mai multe:
facebook.com/delta.funktionen
seturi