Renașterea sintetizatoarelor modulare

Renașterea sintetizatoarelor modulare

Moog a anunțat, de curând, că va reîncepe producția de sintetizatoare modulare în format mare, dar deocamdată acestea vor fi doar replici ale modelelor populare în anii ’70.

Vor fi produse 3 modele: System 35, System 55, Model 15 în 35, respectiv 55 și 150 de unități, iar prețurile anunțate sunt pe măsura rarității lor: $35,000, respectiv $22,000, și $10,000. Din păcate, raritatea aparatelor originale se pare c-a servit drept motiv pentru producători să nu aducă nicio modificare acestora.

Decizia de a relansa acest tip de aparate a fost probabil destul de simplu de luat. În ultimii anii s-a umplut piața de tot felul de sintetizatoare digitale foarte portabile și cu un raport calitate-preț foarte bun care a stârnit pofta producătorilor pentru aparate mai complicate și mai puternice, iar publicul s-a obișnuit să vadă prestații live inedite.

Nu ne așteptăm ca aparatele să ducă la schimbarea sunetelor disponibile pe piața largă, dar va alimenta scena în creștere a pasionaților de sunete analogice. Este vorba despre aceiași pasionați care au alimentat afirmarea L.I.E.S. (Long Island Electrical Systems), casă de discuri care a părut că și-a atras peste noapte statutul de emblemă a scenei underground din SUA. Cu noi unelte la dispoziție, curentul va crește într-un ritm mai mare decât până acum.

Din păcate, prețul lor va fi prohibitiv pentru mare parte dintre cei interesați, dar suntem convinși că se vor găsi destule studiouri care să investească în ele, făcându-le astfel mult mai accesibile, dar și destui extravaganți care le vor lua pentru decor.

Relansarea modularelor de format mare marchează apusul perioadei de dominație necontestată a aparatelor digitale, care au avut destul timp pentru a-și arăta limitele. Noi sperăm să aducă o nouă perioadă de inovație, în care apar stiluri și sunete noi, însă nu ne așteptăm ca aceasta să se petreacă prea repede. Procesul de deprindere a aparatelor e prea complex pentru a avea un efect imediat asupra pieței.

Așadar, popularitatea digitalului este pe o pantă descendentă, însă abia când vom vedea aparate modulare complet noi vom putea spune că perioada digitală a apus. Din punctul nostru de vedere, viitorul în creația muzicală aparține atât digitalului cât și analogului, aflate într-un echilibru. De abia a început jocul de echilibrare.