D’Marc Cantu – Set Free / Tonight [mos_deep_005]

D`Marc Cantu și-a început cariera sub numele Jakbeat și Acid House spre sfârșitul anului 2000. De atunci nu a ieșit de prea multe ori în prim-planul scenei, preferând o activitate mai retrasă, producând sunete după bunul plac. Nu este un fan al seturilor de dj dar am auzit că este unul dintre puținii artiști care reușește să recreeze sentimentele inspirate de house-ul clasic, folosind mașini de tobe emblemă pentru stil amestecate cu bucăți sonore cât mai moderne.

 

2009 a fost un moment de cotitură pentru artist, acesta reușind să-și lanseze propriul album prin care redă propria concepție a sunetului „Jak”, filosofia după care se ghidează casa de discuri la care l-a lansat, Nation. Lansarea la care ne uităm astăzi reiterează această filozofie într-o formă ceva mai avangardistă.

Pe de-o parte avem „Tonight”, o piesă care se anunță a fi amețitoare încă din primele secunde. Aceasta afișează un sunet house foarte intens care respectă legile purității muzicale, fiind construită pe un model consacrat în domeniu, însă armoniile dense și puternice scot piesa din orice tipar cunoscut. De la bun început piesa radiază energie și pare a avea puterea de a-l transporta pe ascultător într-o lume paralelă dominată de conștiința artistului, a cărui voce șoptește hipnotic în fundal.

Pe de cealaltă parte avem „Set Free”, probabil cea mai frumoasă bucată muzicală pe care am auzit-o în ultima vreme. Un conglomerat epic format din armonii intense și mister a cărei forță e adusă la viață de un bas foarte constant. O piesă care infectează orice ascultător cu sindromul detroit și care demonstrează că școala veche e de fapt școala nouă. Atmosfera pe care reușește s-o genereze este aproape copleșitoare și are un efect de eternitate foarte plăcut. Rareori apar piese care să fie în stare să hipnotizeze publicul, dar aceasta are acest potențial și probabil deja și-l dezlănțuie.

Release-ul este excepțional și vi-l recomandăm cu căldură. Suntem siguri că piesele vor fi la fel de apreciate și peste 10 ani, deci să ai un disc cu ele e o investiție.