Zgomot – Drabarel [Dark Clover Records]

Anul acesta a fost lansată o nouă casă de discuri românească – „Dark Clover Records” asupra căreia ne-am îndreptat privirile de la începutul săptămânii, când am primit știrea despre noua lor lansare „Drabarel” produs de Zgomot, un artist pe care-l găsim foarte promițător.

alt

Primul lui EP a venit în 2009 sub forma „Gypsy Step Redux” și este o combinație dubioasă de muzică țigănească și grime cu dubstep, iar de atunci putem spune că a reușit să-și rafineze metodele de producție. De fapt, putem judeca după nume stilul pe care artistul a ales să-l promoveze, bașii grei și sunetul încărcat nefiind o supriză la nicio operă de-a sa.

Și ce e cu „Drabarel”?

După un dicționar rrom-român, etimologic vorbind, e o descântare cu ierburi sau o lecuire prin descântat. O metaforă excelentă care rezumă toate influențele artistului în procesul producției EP-ului. Nu vă imaginați că artistul a produs doar încă un EP tematic de dubstep, acesta este ceva mai mult decât atât. De fapt, piesele ar putea fi catalogate drept ceva etno-techno cu multe sunete grele și cu câteva influențe psihedelice, o combinație pe cât de ciudată la prima vedere, pe atât de interesantă la prima ascultare. Poate că etno-techno ar fi greșit să spunem, dar e singurul termen care ni se pare că întruchipează atât toate elementele balcanice incluse cât și ritmul susținut al pieselor. Desigur, catalogarea aceasta este doar cu titlu descriptiv pentru că am învățat că în zilele noastre muzica electronică sparge constant barierele impuse de genuri, într-o încercare de a se reinventa.

Mai mult, lansarea aceasta a fost făcută sub conceptul „We are all on the same.wav” , prin care Dark Clover Records încearcă să pună accentul asupra muzicii care depășește limitele unui singur gen.

Se prea poate ca acest EP să nu fie cel mai bun lansat din țară anul acesta, însă imaginația cu care artistul și-a conceput sunetul este de remarcat, iar asta-l recomandă ca un artist la care să ne orientăm urechile. Până la urmă, au mai fost artiști care au trecut de la un gen la altul și au avut succes cu asta.