Biografia unui artist [editorial]

Biografia unui artist [editorial]

Sunt o grămadă de artiști care nu se știu prezenta publicului și credem că putem să dăm o mână de ajutor în acest sens. Așadar, primul mijloc prin care un artist se prezintă unei persoane interesată de el, dincolo de muzica lui, este biografia lui. Să vedem cum trebuie să fie aceasta.

Sinceră

Biografia unui dj trebuie să fie un text foarte personal, cu puține date exacte. În ea trebuie să apară doar ideile și idealurile după care artistul își desfășoară munca și nu tot felul de date statistice, pentru că pe nimeni nu interesează în care cluburi ai fost să bei și să mai pui o piesă, în 2004 sau 2009. Nu contează nici cu cine ai pus muzică în 2006 pentru că se știe că multe date sunt umflate. Dacă în cadrul aceluiași eveniment a pus muzică și Laurent Garnier, spre exemplu, cu o zi înainte, asta nu înseamnă că poți să-ți treci în biografie că ai pus muzică cu el.

Decât minciuni, o biografie trebuie să conțină idei sincere despre universul propriu al artistului, pentru a-i oferi celui interesat posibilitatea să cunoască artistul înainte de eveniment și de a-l motiva să participe la eveniment. Mulți artiști nu au încă reușite pe plan profesional și totuși se hazardează să scrie texte rigide, umflând realitatea, pentru a părea totuși că au succes. Asta nu e altceva decât o risipă de timp pentru că timpul investit în scrierea textului nu duce la niciun rezultat relevant. Decât să stai o oră să scrii ceva neperformant, nu mai bine mixezi în timpul ăla?

Corectă

Biografiile nu sunt deficiente doar din punct de vedere al conținutului ci și din punct de vedere al formei. Gramatica lor lasă de dorit fiind pline de greșeli și dezacorduri. Nu toți suntem buni la cuvinte și cel mai bine ar fi ca fiecare artist să-și găsească pe cineva care este bun la așa ceva. DJ-ii trebuie să știe să pună muzică, nu să scrie nuvele.

Complexă

Ar fi util și ca biografia să fie scrisă în mai multe limbi pentru că nu știi niciodată unde prinde muzica ta, dar trebuie să fie scrisă corect. Este jenant să găsim biografii traduse parcă de Google Translate, într-un limbaj de baltă.

În ceea ce privește conținutul, textul nu trebuie să fie mai lung de 300 de cuvinte care să redea mai multe idei. Nu poți bate câmpii în jurul unei singure idei pentru că e plictisitor pentru public, dar nu poți scrie nici mai mult de atât pentru că nu este nimic de spus care să necesite atâtea cuvinte.

Concluzie

Biografia este singurul instrument prin care artistul se adresează direct publicului și în aceasta el trebuie să fie sincer, direct, clar și eficient, în așa fel încât să se facă înțeles fără să fie nevoie de alte explicații. Oamenii care citesc biografia trebuie să știe de ce artistul pune un anume tip de muzică și ce anume îl face interesant. Pare simplu, nu?