TIFF 2012 - Concluzii de la Cluj

TIFF 2012 – Concluzii de la Cluj

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului internațional de film Transilvania s-a terminat după difuzarea a peste 241 de filme din 46 de țări, totalizând 400 de proiecții și efortul combinat a 300 de oameni cu normă întreagă și 493 de voluntari care au reușit să atragă peste 67 000 de vizitatori. Având în vedere  că am participat la tot festivalul, vom încerca să facem o critică cât mai obiectivă.Atmosfera evenimentului nu poate fi redată de cifre, doar amploarea lui, dar să vedem cum putem crea o imagine mai completă.

Nouă ne-a plăcut foarte mult ediția din acest an a TIFF-ului pentru că a reușit să se dezvolte în pas cu întregul oraș, lăsându-și amprenta la fiecare colț de stradă. Ne-a plăcut că festivalul s-a extins la maxim în tot orașul, implicând aproape fiecare cartier prin evenimentele organizate în acestea, de la proiecțiile în aer liber de sub pădurea din Mănăștur și până la cinematograful Mărăști, și reușind să depășească cu mult limitele acestuia prin evenimentele de la Castelul Banffy din Bonțida și Polus Center, situat la extremitatea Clujului, un loc potrivit nu numai pentru clujeni, ci și pentru cei care locuiesc în Florești, orășelul-satelit al municipiului. Mai mult, inaugurarea Casei TIFF este simbolul dezvoltării și al consolidării poziției festivalului în conștiința Transilvaniei. Proiecțiile în aer liber au fost la înălțime și ele, cu atât mai mult cu cât, în majoritatea nopților, cerul era străbătut constant de fulgere, contribuind la crearea unei atmosfere de vis.

Cu toate acestea, festivalul încă mai poate crește pentru că loc este de mai mult și pe alocuri s-a văzut că festivalul a crescut foarte repede. În Casa Tiff a fost cel mai evident acest lucru pentru că, de multe ori s-a văzut în ochii angajaților o ușoară teamă insuflată de valul de clienți, un sentiment de copleșire pe care au reușit să-l țină sub control. Pe lângă asta, s-a văzut o degringoladă între voluntari, care nu o dată s-au trezit contrazicându-se, fiecare dintre ei având informații lacunare. Probleme minore de comunicare deci, care pot fi rezolvate ușor. Loc de mai bine este și la sistemul de ticketing, care este rudimentar pentru atât de multe evenimente și ar trebui simplificat.

Pentru noi un moment aparte la festival a fost concertul trupei Rodion GA la care a apărut și un invitat supriză în persoana lui Morphosis, un artist pe care-l știm prea bine din producțiile sale de la Delsin, paradoxal însă, nu el era invitatul serii ci trupa românească, care, după ce ne-a arătat câteva piese mai vechi ale lor concluzionăm că puteau să-i concureze cu succes pe cei de la Kraftwerk. A fost interesant de văzut cât de mult le-au plăcut celor prezenți sintetizatoarele pregătite și sunetul analog, ceea ce a arătat că publicul este mai interesat de prestații live decât cred organizatorii de petreceri. [galerie foto/interviu Rodion]

După noi, filmele istorice și cele documentare au fost cele mai interesante ale festivalului, fiind nu doar filme cu un mesaj, ci filme cu o lecție. Cel mai bun dintre documentare ni s-a părut Cooking Historycare acoperea strategia de luptă a bucătarilor însărcinați să umple stomacurile miilor de soldați. De asemenea, la capitolul film istoric am încadra ca o reușită a festivalului proiecția Independeța României, primul lung metraj românesc mut. Fundalul sonor a fost realizat de Dubase și de Leizaboy, doi dj cu o largă experiență în domeniu. Rezultatul a fost o experiență audio-video foarte interesantă, în care muzica se lupta cu imaginea pentru a lua prim-planul atenției publicului.

Pe partea de sponsori ne-a impresionat implicarea celor de la Terapia care au îndrăznit să sponsorize premiile pentru competiția locală de filme, arătând un devotament rar întâlnit față de comunitate. La fel și decizia celor de la Vodafone de a-și programa lansarea noii strategii de marcă în apropierea evenimentului, reușind să influențeze pozitiv atitudinea celor din public.

Cea de-a 11-a ediție de TIFF a fost foarte intensă și, prin urmare, foarte solicitantă. Au fost 10 zile pline de evenimente care te țineau treaz de dimineața până dimineața și din fericire, am reușit să-i supraviețuim, iar ediția de anul următor va crește și ea așa că, ne vom pregăti din timp de data aceasta.

Galerie foto completă găsiți pe tiff.ro

tiff.ro