Timo Maas @ Cluj Arena

Timo Maas @ Cluj Arena

Întotdeauna e riscant să mergi la un eveniment cu un artist „în revenire” pentru că niciodată nu știi motivele datorită cărora e „în revenire”. S-ar putea să fie motivat de lipsa de bani pentru că nu a mai produs de mult timp ceva important și astfel să fie o petrecere mediocră sau s-ar putea să fie motivat de un nou val de inspirație și să fie una dintre cele mai bune petreceri din ultima vreme.

Din fericire, Timo Maas face parte din cea de-a doua categorie de artiști. După succesul înregistrat cu albumul Pictures,  în 2005, artistul a mai produs lansări doar în mod sporadic și a părut că se mulțumește cu munca sa de până atunci. Din fericire, acum urmează să-și lanseze un nou album, Lifer, în al cărui turneu de promovare a sosit și la Cluj-Napoca. Piesele artistului au fost ușor de identificat și deocamdată nu ne așteptăm să prezinte o schimbare radicală de direcție în cariera artistului. Și în acest album Timo Maas își va păstra elementele definitorii ale stilului său și ne așteptăm ca această operă să-l readucă la cotele normale de popularitate.

Nu suntem fani ai petrecerilor de promovare a albumelor pentru că tind să devină prea comerciale. Din fericire nu s-a întâmplat asta. Ba din contră. Datorită unei scări a lui Just D’light încălzirea s-a terminat la un ritm susținut, iar Horace Dan D a menținut un pic ritmul impus. Pentru public nu a fost o problemă asta. În subsolul rece, mai multă energie pură nu avea decât să fie bună.

Nici pentru Timo Maas nu a fost asta o problemă pentru că a dovedit foarte repede că știe să țină sub control publicul. Setul său ne-a confirmat că producătorul este într-o revenire de formă și că are bazele necesare pentru a susține o nouă creștere. Setul său a impresionat nu neapărat prin selecția muzicală, ci prin structura și tehnica acestuia. El știe profita de momentele de tensiune și nu lasă energia să fie întreruptă, ci îi favorizează cursul constant, chiar și când schimbă ritmul pe breakbeat sau pe tobe și bass. Setul a fost foarte divers, chiar dacă pe alocuri nu a reușit să scape de predictibilitate pentru că, până la urmă, a fost un set de promovare a unui album. După o primă parte mai conservatoare, artistul a început să pună techno, spre surprinderea noastră, și nu s-a sfiit în a urca ritmul peste 130 de bătăi pe minut. Abordarea s-a schimbat în scurt timp, odată ce sunetul a început să fie mult mai melodios. Nu am reușit să ne dăm seama dacă artistul a testat publicul dorind să vadă care sunet prinde mai bine sau dacă toate schimbările au fost intenționate. În orice caz, publicului i-a plăcut setul de minune.

În timpul petrecerii organizatorii au anunțat și trei invitați pentru Delahoya: Tiefschwarz, Jungle Brothers și Cosmic Gate. Așadar, și Delahoya se anunță a fi diversă precum setul lui Timo MaasSă sperăm că și structura e la fel de bună.