Items & Things - VARIABLES Compilation [IT016]

Items & Things – VARIABLES Compilation [IT016]

Items & Things este casa de discuri care s-a născut din cenușa Minus și părea că va aduce o notă proaspătă pe scena electronică. Primele lansări au fost destul de puternice și de bine făcute însă, odată risipită euforia lansării, casa de discuri a început să scârțâie. Totul devine clar cu ultima lor lansare, compilația Variables.Pe scurt, Items & Things  arată că nu este departe de origini, revenindu-și după o perioadă bună la sunetele care bântuiau scena. Perioada de „casă de discuri cu mare potențial” a trecut după doar 14 lansări. Cam repede am putea spune, având în vedere greutatea celor trei manageri din spatele casei de discuri: Magda, Troy Pierce și Marc Houle, artiști care, ne place să credem, au un potențial creativ mult mai mare.

Compilația de față pare închegată pe fugă și fără o țintă anume, făcută doar din dorința de a scoate bani cât timp imaginea casei de discuri încă merge. Au contribuit 14 artiști și dintre ei, cam 12 au contribuit cu sunete foarte mediocre. Aproape toate piesele sunt foarte repetitive și nu aduc nimic nou. Ba mai mult, sună mai degrabă ca sunete produse acum vreo 2 ani, dar care au fost lăsate deoparte. Simplu spus: Variables este o compilație de rebuturi.

Prin aceasta, nu-și pierde din avânt doar casa de discuri ci și artiștii colaboratori. Spre exemplu, Matado părea un artist promițător până acum, dar piesa lui, Slow, este printre cele mai slabe de pe compilație. Nu spunem că trebuie să judecați un artist după o singură piesă, dar acea singură piesă arată de fapt ce este în mintea lui, la un nivel pe care nu l-a mai arătat. Un artist care produce piese slabe arată de fapt care sunt standardele lui și dacă nu ține la standarde în timpul producției, de ce să țină la standarde în timpul seturilor sale?

Singura piesă bună pare a fi cea realizată de Tomas MoreIce to Ice, cu a ei atmosferă foarte apăsătoare și lugubră, în care sunetele se încheagă într-o compoziție foarte unitară. Cealaltă piesă care merită menționată este realizată de Nyma și este intitulată In the Mirror. În rest toate piesele sună de parcă au ajuns cu 2-3 ani mai târziu pe piață. Nu e greșit să reiei stiluri mai vechi, dar dacă tot vrei să reiei un stil mai vechi, adu-i ceva nou.

Variables ne arată și o față întunecată a celor de la Items & Things. Ne arată că ei sunt dispuși să pună și muzică mai slabă pe piață doar pentru profit, dar asta nu va avea nici un impact asupra publicului, decât dacă fac asta constant. Deocamdată sperăm și noi ca aceasta să fie singura lor lansare de calitate inferioară. Rămâne de văzut.