Juan Atkins - Archiv #07 [TRESOR 258]

Juan Atkins – Archiv #07 [TRESOR 258]

Cei de la Tresor reanimează seria Archiv cu ajutorul lui Juan Atkins, care lansează cel de-al șaptelea produs sub acest nume. 

Archiv este o serie începută în 2001 și are scopul de a reimprima bucățile care și-au creat o reputație. Până acum sub acest nume au lansat Robert Hood, Jeff Mills, Blake Baxter și Eddie Flashin’ Fowlkes. Seria a fost întreruptă la scurt timp după lansare, producția acesteia oprindu-se în 2002, iar de atunci casa de discuri a reimprimat doar două dintre titlurile mai vechi în 2010.  Așadar, după o pauză de peste 10 ani, inventatorul genului techno a preluat cârma seriei, relansând două piese ale sale care au devenit între timp clasice.

Discul prezintă doar două piese în forma originală, deci, din fericire, nu avem de-a face cu remixuri. Prima dintre ele este o piesă excepțională, dar are și o valoare simbolică, fiind ultima piesă pusă în localul vechi al clubului Tresor,  înainte de a se mutaCel de-al doilea titlu al lansării este o piesă clasică de pe Metroplex, Techno City, și ,deoarece artistul are trei piese cu același nume, trebuie să menționăm că e vorba de varianta din ’95 a piesei.

Într-o scenă copleșită de sunete mediocre, reimprimarea sunetelor clasice prinde foarte bine pentru că acestea au un rol în primul rând educativ, reușind să acopere parțial vidul de cultură al multor artiști actuali. Pe lângă acestea, reanalizarea sunetelor mai vechi poate fi de multe ori o sursă foarte bună de inspirație pentru cei care produc mai mult din inerție și care contribuie la diluarea scenei actuale. Totuși, cel mai important rol al relansării pieselor vechi este acela jucat în reglarea  pieței cu discuri vechi. Sperăm doar că cei de la Tresor nu vor uita încă 10 ani de seria Archiv, pentru că asta ar face multe discuri bune de la ei, luate la mâna a doua, imposibil de procurat.