Traktor intră pe tablete

Traktor intră pe tablete

Ca și cum popularul program pentru DJ nu ar fi deja suficient de folosit, cei de la Native Instruments s-au extins deja și pe piața de tablete cu versiunea programului pentru Ipad. 

Aplicației i s-au pregătit planuri mari întrucât ea nu țintește doar amatori, ci și profesioniști, putând fi integrată în întregul sistem Traktor Pro 2. Aplicația are dotări standard precum un mixer pe două canale și două platforme complete, fiecare cu propriul set de egalizatoare și de filtre. Desigur, nici motorul de sincronizare nu lipsește, iar abilitățile tactile ale aparatului au fost integrate foarte bine în sistem.

Ideea pare una cu potențial, însă mișcarea celor de la Native Instruments este mai degrabă una de imagine decât una care să sporească calitatea artiștilor. Mulți vor achiziționa programul, cu un preț de 17.99 €, și își vor da seama că nu au nimic nou de făcut cu el pentru că Ipadul are o conectivitate foarte limitată. De ce să legi și tableta cu două canale la mixer când deja ai un laptop legat cu 4 canale, din care oricum nu folosești decât două și care face exact aceeași chestie? Măcar dacă ar putea înlocui un laptop, dar aparatul este departe de așa ceva.

Programul poate fi util doar celor care petrec mult timp pe drum și care nu apucă să lucreze la set, dar și această variantă găsește limitări când vedem că Ipadul are doar 3G, iar vitezele la upload și costurile la date sunt mai mult decât motivante pentru a nu folosi tableta pentru așa ceva. Ar mai fi varianta cu wi-fi, însă această cale de conectivitate este mai mult o întâmplare, iar riscul de a nu întâlni wi-fi de acasă până-n club este suficient de mare încât să-i țină pe artiștii serioși departe  de asemenea cazuri.

Aplicația Traktor pentru tablete este mai mult o aventură pentru autori, având în vedere costurile de producție mici privite comparativ cu veniturile generate, care o transformă într-una eficientă economic. Din păcate pentru scenă, asta nu va face ca artiștii să fie mai bine pregătiți sau mai eficienți, ba chiar va înmulți numărul de meseriași care nu știu lucra cu propriile scule.