Drogurile. Subiecte tabu.

Drogurile. Subiecte tabu.

Subiectele tabu sunt periculoase pentru că în general au ca obiect probleme cotidiene trecute cu vederea datorită fricii abordării lor. În cazul de față, subiectul este consumul de droguri și este trecut cu vederea pentru că divizează prea ușor societatea între consumatori, și deci infractori, și neconsumatori. 

Cei din urmă nu fac decât să contribuie la ascunderea subiectului pentru că nu au nicio experiență cu diverse substanțe și dacă totuși vorbesc despre subiect ei vor folosi un discurs plin de erori, pentru că vor interpreta statistici și informații fără să aibă un filtru al propriei experiențe.  În contrast, consumatorii se vor ascunde, pentru a nu fi etichetați și discriminați datorită unor tabieturi mai necurate.

Nu ne referim la consumatorii grei de substanțe, care se confruntă cu probleme medicale, ci ne referim la uzul recreațional al drogurilor. Simpla pronunțare a cuvântului „drog” crează o imagine foarte puternică și negativă în societatea noastră, mai ales dacă-l punem în contextul social local, puternic dominat de preconcepții creștine.

În fond, este vorba de o problemă de educație care are efecte tragice pe scenă. Supradozele mortale sunt la ordinea zilei la festivalurile și în stațiunile de top, iar cel mai recent caz, cel de la Electric Zoo a agitat suficient apele cât să le dea celor capabili de acțiune de gândit. Dacă vor acționa în acest sens, mai rămâne de văzut.

Nu drogurile sunt cele care ucid, ci prostia și ignoranța. La fel cum și alcoolul ucide, dar nu vedem pe nimeni să facă vâlvă din această cauză. Nu punem în discuție argumente medicale sau sociale, ci strict morale.

Posesia și consumul de droguri sunt infracțiuni, dar asta nu înseamnă că cei dispuși să-și asume riscuri pentru plăcere nu trebuie educați pentru a nu plăti mai mult decât este nevoie.