Roland relansează simboluri

Roland relansează simboluri

Roland a lansat săptămâna trecută TB-3 și TR-8, instrumentele care trebuie să înlocuiască iconicele TB-303, TR-808 și TR-909, componente ale noii serii de sintetizatoare  AIRA.

Diferențele la nivel acustic nu sunt mari, iar noile instrumente sunt concepute ca o actualizare a celor originale care au fost lansate la începutul anilor ’80, a căror raritate pe piață a determinat o inflație majoră a prețului lor ajungând în unele cazuri înspre 3000 $ pentru 303, în timp ce cel pentru 808 sau 909 depășește cu ușurință această sumă. Spre comparație, TB-3 va costa 299 $, iar TR-8 va avea un preț de 499 $, un chilipir având în vedere că reproduce aparatură de peste 6000 $. Seria AIRA este completată de modulul pentru voce VT-3 [199 $] și de sintetizatorul System-1 [599 $].

Principalul atu al seriei AIRA este același cu cel ai instrumentelor originale: prețul. Accesibilitatea datorată unui raport calitate-preț a făcut instrumentele originale foarte cunoscute și a deschis calea spre producție muzicală  multor persoane care nu dispuneau de mijloace. În anii 1980, această abordare a fost una foarte inedită, pentru că concurența avea prețuri de 3-4 ori mai mari, însă în prezent circumstanțele sunt radical diferite pentru că piața este una foarte competitivă, iar aparate bune și la prețuri accesibile se găsesc. Mai mult, piața e plină de pachete cu sunete și clone de 808, 909 sau emulatori de 303.

Din păcate, Roland  a fost motivat economic să profite de această cerere. După câțiva ani mai răi financiar [1], AIRA pare soluția care va redresa compania. N-am zice că au sacrificat un simbol pentru a-și atinge scopurile, dar au profitat într-un mod condamnabil de el. Până la urmă, ascultătorii tot de 909 și 808 își vor aminti când vor vedea TR-8, dar am fi preferat ca toată moștenirea aparatelor din anii ’80 să fie preluată în aparate mai inovatoare.

808 și 303  au reușit să creeze întregi ramuri muzicale. 8 și 3 nu vor reuși nici măcar să nască un sub-gen.  

O comparație între 8 și 808

Recenzii ale instrumentelor:

mai multe despre seria AIRA