Dual Shaman - Akathist [TARND 006]

Dual Shaman – Akathist [TARND 006]

Dual Shaman au lansat de curând, la Tessier-Ashpool Recordings, Akathist, un disc cu patru piese foarte puternice. 

Dual Shaman reprezintă doi frați, Vio și Dacian, din Târgu-Mureș, care-și fac veacul lucrând cu aparatură muzicală. Debut lor a avut loc încă în 2008, însă proiectul nu s-a dezvoltat prea mult pentru că cei doi au preferat să stăpânească aparatura lor înainte de a se aventura cu mai multe discuri. Astfel, o bună vreme au pus numele proiectului doar pe pachete de mostre, însă mai recent strategia lor a început să se schimbe.

Nouă ne-au captat atenția de câțiva ani și ne bucurăm să vedem că sunt tot mai activi pe scenă. Au avut tot mai multe apariții la evenimentele, iar anul acesta vor apărea inclusiv la Electric Castle 2015, în cea de-a treia zi. Mai mult, frecvența lansărilor publicate devine tot mai mare, iar materialele sunt tot mai bune.

Până acum am avut ocazia să-i auzim și live, iar ceea ce am auzit confirmă pe deplin numele pe care și l-au dat. Muzica lor este un amestec intens de acid, techno și acorduri electro, care poate deveni destul de nemilos pe alocuri. Sunetul este într-adevăr șamanic, învăluit în mister și foarte apropiat de elementele de bază ale culturii electronice.

Akathist reprezintă un inm de slavă în cultura ortodoxă și ni se pare foarte potrivit pentru a descrie atitudinea celor doi autori față de muzica electronică, după cum reiese fără îndoială și din sunetul lansării.

Discul are patru piese, iar dintre acestea Kolkian pare a fi vedeta, pentru ritmul său foarte incisiv și direct, însă nouă ne plac foarte mult Nox și DeceNeu pentru atmosfera mai difuză. Nici Rite nu este de neglijat, dar pare un pic prea agitată pentru a ne devota ei. Cele patru nu diferă în mod substanțial și se încadrează în același registru stilistic, dar evităm să intrăm în detalii cu ele pentru că sunt foarte complexe. Nu credem că am mai auzit producători români care să abordeze sunetele industrial într-un mod atât de direct și plini de energie, fără să fie încadrați într-un stil muzical extrem. Fiecare segment amintește de o altă influență, iar varietatea acestora arată că cei doi au nu doar cunoștințele tehnice necesare construirii unei cariere muzicale de succes, ci și cultura necesară.

Piața locală începe să fie tot mai aglomerată din punct de vedere al producătorilor, dar deocamdată suntem cel mai entuziasmați de evoluția acestui proiect. Dual Shaman are un potențial foarte bun și este unul dintre reprezentațiile pe care le așteptăm cu nerăbdare la Electric Castle.