Vania

Vania

Vania este Tiberiu Jakab. Tiberiu Jakab s-a născut în 1982 și aparține unei generații prea tinere pentru a înțelege epoca comunistă și printre ultimele nevoite să o accepte. Vania își începe cariera în 1995 din pasiune și fără vreun scop anume. Scopul vine pe parcurs. Pasiunea inițială pentru muzică a devenit obsesie și în final Dj-ing. A început cu petreceri de liceu, iar primul său contract profesionist l-a încheiat în 2001. Au urmat câteva petreceri mai mici.

Vania iubește seturile dinamice și pozitive, nicidecum monotonia. Locația, publicul, sunetul și line-up-ul sunt principalele influențe asupra setului, artistul adaptându-și stilul în funcție de acestea în interiorul barierelor întinse ale muzicii sale. Influențele muzicale variază de la The Beatles la Laurent Garnier, de la clasică la techno sau IDM, dar ca DJ încearcă să mențină un ritm puternic și nu se mulțumește cu un public pasiv. Scena muzicii românești a fost insipidă ani la rând, dar în ultimii ani a început să se deschidă diferitelor stiluri și sunete, în momentul actual fiind mult îmbunătățită pe ambele coordonate – mainstream și underground.

În 2007 Vania devine rezident pentru The Mission București și Studio Martin, un club de renume din București. Premiile pentru muzica de club din România, Nights.ro, l-au plasat pe locul 5 în 2005 și 2006 la categoria Dj-ul anului și pe 8 în 2007, iar în 2005 l-a plasat pe locul 2 la cea ma bună ascensiune. A fost de asemenea scriitor pentru revista Nights.ro, a scris Contur pentru Clubbing Mag, V-Factor pentru Beatfactor.ro și o rubrică tehnică (technical info box) pentru FHM. A scris recenzii pentru artiști, petreceri, EP-uri și albume,dar și editoriale prin care a avut ocazia de a intervieva legende ca Derrick May și alți artiști a Marco V, Krafty Kuts, Luciano, Thomas Melchior, Magda, Apparat sau Marco Carola.

Produce alături de Andrei Ioncica alături de care a început proiectul Vania & Midy, iar piesele acestora sunt susținute de artiști precum Marco G, Magda sau Fergie. Primele trei EP-uri: Friction Addiction EP, Endorse EP și ISO Dolls EP au fost lansate la Groove++ Recordings și la djdownload.com. În 2007 și-au lansat primul vinil la Baroque Records, sub numele Blaufin, anume EP-ul Rebirth. Pentru 2008, Vania a început un nou proiect muzical Ok Corral, alături de Midy și Thornado. Primul release pentru acest nume pe Groove++ este Anakin EP și în curând a urmat și Planetarium EP, pe Craft Music, sublabel Great Stuff Recording, condus de Tomcraft. În vara anului 2008 au reprezentat România pe compilația oficială Great Stuff Recordings numită Great Summer Games Stuff.

În 2009, OK Corral a lansat EP-ul “Pink Shue”, la Beef Records. Acesta este susținut de artiști precum Laurent Garnier, Jori Hulkkonen, RadioSlave, Jodi Wisternoff și multi alții.