Clubul - un spațiu în transformare

Clubul – un spațiu în transformare

Jeff Mills a fost atacat în timpul prestației sale la club Atlantico din Roma de un participant care a aruncat cu un pahar de plastic după el, într-o încercare jalnică de a-l face pe artist să-și întrerupă setul. Acesta este încă un semn că scena este într-o schimbare profundă și că este momentul ca lumea să reanalizeze conceptul de „club”.

Evenimentul survine după ce, mai devreme în ianuarie, d-nul Mills declarase că se simte forțat să-și retragă proiectul The Wizard  de pe scenă pentru că simte că și-a pierdut masa de fani. De fapt motivele sunt mult mai profunde.

Pe scurt, lumea nu mai merge în cluburi pentru a-și asculta muzica preferată și încă prea puțini dj au înțeles acest lucru. Clubul nu mai este un loc unde se merge pentru a evada din limitele cotidiene, ci a devenit un simplu loc în care îți petreceți nopțiile. Clubul nu mai este un loc idealist, ci unul care a fost ocupat de consumerism. Ce a pățit Jeff Mills nu este decât rezultatul unui conflict de generații. Dj vechi au ajuns să vadă muzica dincolo de doar un fundal sonor, iar publicul tânăr nu vede altceva în muzică decât un motiv pentru a-și scutura trupurile pline cu alcool sau alte substanțe.

Cauzele acestei transformări ar fi diverse, de la practicile organizatorilor, la ale sponsorilor, la situația economică, însă evoluția este prea complexă pentru a fi nevoie de vinovați. Mult mai util ar fi ca cei implicați să simtă această evoluție și să-și adapteze activitatea în consecință. Dj-ul nu este perceput ca un artist și marea lor majoritate nici nu sunt. În majoritatea cazurilor un dj este doar un operator pe calculator, un tehnician, și acest lucru este evident indiferent de genul muzical pe care-l preferați.

Puținii dj care sunt artiști încep să-și piardă din fani pentru că arta abstractă e greu de înțeles de publicul larg, în mare parte neinițiat, iar aceștii artiști vor fi primii care vor părăsi definitiv cluburile pentru că locul artiștilor este în galerii de artă, nu în cluburi îndesate cu fum.

Mai rămâne problematica underground-ului, a artiștilor care nu intră în cluburi, dar prind petreceri unde vin cunoscători. Ei bine, underground-ul s-a diluat atât de mult în ultimii ani încât nici nu știm dacă mai există ca scenă reală, nu doar una în care s-au metamorfozat organizatorii de petreceri eșuate. Vom reveni asupra acestui aspect.

Jeff Mills a fost un pionier în muzica techno, fiind printre primii care au urmărit acest curent. Se pare că el este și unul dintre primii care se decid să părăsească scena fără să renunțe la muzică. Motivele sunt de înțeles.

Clipul de la care a început toată discuția este mai jos.

http://youtu.be/i0rGtSbdGY4