COSMIN TRG - GORDIAN [50WEAPONSCD13]

COSMIN TRG – GORDIAN [50WEAPONSCD13]

Cosmin TRG revine la 50Weapons cu cel de-al doilea album, Gordian, care a fost lansat la începutul acestei săptămâni.

Gordian is as much a document of my past year as it is the beginning of a conversation. The title references an ancient myth, but describes the very contemporary, impossible task of discerning between real and replicated, authentic and contrived. Coping with facts, objects and bodies, the necessity of ‘making it’, fear of failure, fear of ‘not being happy’ are today’s topics, and Gordian is my attempt at an exploration of those issues.

Cosmin TRG

Apariția artistului pe The Green Series a reușit să tensioneze un pic atmosfera în așteptarea lansării albumului, dar acum că acesta a fost publicat putem să răsuflăm ușurați pentru că Gordian nu este cu nimic mai prejos de așteptările noastre.

După cum reiese și din descrierea albumului, Gordian este un album complex, atât din punct de vedere al sunetelor, cât și din punct de vedere al ideilor integrate. Opera nu este una conceptuală ci una descriptivă care abordează atmosfera interioară a persoanei confruntate cu probleme existențiale. Imaginea creată este una complexă și plină de emoții care va sensibiliza atât ascultătorul meditativ cât și pe cel de la o petrecere.

Ca element de noutate absolută în piesele artistului apare pentru prima dată abordată tema iubirii care se remarcă în special în cadrul pieselor  New Structures for Loving și Desire Is Sovereign. Totodată abordarea sunetelor este diferită, iar sunetele sunt mult mai blânde decât ceea cu ce am fost obișnuiți de artist. De remarcat este piesa omonimă albumului, care prezintă succint problematica abordată în întregul album. Noise Code, este de asemenea o piesă impresionantă prin nivelul profund al detaliilor inserate în construcție. Artistul a integrat și o versiune actualizată a producției de succes Vertigo, care acum pare cu adevărat completă. Impresionant este și finalul, Terminus Abrupt, o piesă care reușește să facă sens în ciuda nenumăratelor ruperi de ritm și care, deși pare greu de asimilat la primele bătăi, te absoarbe de îndată ce îi dai ocazia să facă asta.

În ansamblu, Gordian este o evoluție așteptată a sunetului artistului. Atmosfera pieselor este mult mai moale și bogată, în armonie cu sunetele mai leneșe pe care Cosmin a preferat să le folosească în locului bătăilor ascuțite și scurte precum cele folosite în albumul anterior, Simulat. Astfel, fiecare bătaie este mult mai bine definită, iar durata mai mare de rezonanță a fiecărui sunet contribuie la crearea unei imagini foarte detaliate. Cu cât stai mai mult să asculți Gordian cu atât te scufunzi mai mult în mulțimea de sunete.

Piesele ies din șabloanele convenționale și în ceea ce privește structura lor. Nu c-ar fi un lucru rău, dar să nu credeți că e suficient să ascultați 1 minut din fiecare piesă pentru a vă face o idee despre album. Luate individual, piesele sunt într-o continuă schimbare și arareori se termină în tonul pe care au început, iar călătoria până la acel final este la fel de imprevizibilă.

Ca să scurtăm un pic discuția, Gordian este un album foarte bun, plin de diversitate și imprevizibil, dar și plin de consistență și foarte organic. Redă foarte bine firea umană, iar emoțiile descrise se află în strânsă legătură cu ceea ce și-a propus Cosmin TRG să facă. Așadar, el ne arată că știe și citi foarte bine oamenii și ne arată că nu depinde așa de mult de industria muzicală pentru că poate deveni oricând un psiholog de succes.

Albumul este disponibil pe 50weapons.com