Unde s-a dus underground-ul?

Unde s-a dus underground-ul?

Apariția canalelor media alternative pe internet a avut ca efect împingerea underground-ului la suprafață și ne vedem astăzi îndreptățiți să ne întrebăm dacă mai există o asemenea scenă sau măcar un loc pentru acest concept.
La origini, underground-ul este o scenă definită în primul rând prin modul de promovare. Petrecerile din underground-ul clasic se desfășurau departe de canale media, iar informațiile legate de acestea se propagau doar prin viu grai. În lipsa informațiilor accesul curioșilor era restrâns și așa s-a creat un filtru de triere a participanților, care, odată admiși, nu mai făceau parte doar dintr-un public ci deveneau parte dintr-o comunitate.

În al doilea rând, underground-ul se identifică prin specificul publicului, unul foarte închegat datorită nevoii de a întreține relații amicale pentru a afla informații despre evenimente. Oamenii care participă la această scenă fac parte dintr-o comunitate și chiar dacă nu se cunosc, datorită modului de triere al acestora, au valori comune. Comunitatea a început să se degradeze de îndată ce noile canale de comunicare au înlesnit accesului publicului la petreceri.

Pe partea administrativă, organizatorii nu au reușit, și nici nu au încercat, să integreze noul flux de oameni în scenă, ba din contră, noii-veniți au integrat scena în cultura lor. Lovitura de grație a acestei scene a venit în momentul în care canalele alternative de comunicare au devenit canale principale și toți organizatorii au văzut cum pot aduce public nou și bani proaspeț  la evenimentele lor. Toți au uitat de comunitate și astfel a început degradarea scenei.

Organizatorii nici nu s-au gândit că publicul constant, pe care ar trebui să se bazeze la fiecare eveniment, e chiar comunitatea pe care au neglijat-o și care e în plină degradare. Deși se trece cu vederea, efectul este unul destul de mare: acum puține cluburi au o durată de viață mai mare de câțiva ani, iar cele mari au acum probleme existențiale.

În prezent, „underground”  este ori un pretext pentru o petrecere eșuată ori o strategie de marketing. Toate petrecerile sau muzica care au această etichetă sunt produse comerciale cu un alt ambalaj și, deși mai există un curent care refuză să accepte dispariția conceptului, realitatea e că nu mai există evenimente din această categorie și nici oameni care s-o susțină.

În concluzie, underground este un concept depășit și totul se poate împărți acum între mainstream și alternativ.