Ivel Tax – Brotherhood EP [TER 003]

Avem în față unul dintre momentele de referință ale unui tânăr artist român. Este vorba desigur despre Ivel Tax care reușește să producă un EP foarte bun, realizat în colaborare cu artiști unici: Aaron Carl și Jefferson Velazquez.

Release-ul are o alură profetică, având în vedere faptul că conține vocale samplate din discursul „I’ve Been to the Mountaintop” al lui Martin Luther King, ultimul discurs public al acestuia. Eroul a murit asasinat chiar în ziua care a urmat discursului. În acesta el menționează eroi biblici și povestește despre poporul evreu, aflat în căutarea pământului promis. Interesant este mesajul transmis printre cuvinte, unde putem desluși o pace interioară fantastică, dovadă a găsirii acestui „pământ promis” adică a păcii interioare.

Din păcate, o soartă similară a avut și artistul din Detroit, iar lucrarea de față este probabil una dintre ultimele sale opere. Din tot sunetul EP-ului putem înțelege exact ceea ce ne este transmis prin discurs: pace interioară și mari speranțe la viitor, chiar dacă sfârșitul are să vină pentru unii dintre noi. O altă curiozitate este faptul că nu dl Carl a ales sample-ul vocal pentru acest EP, dar pare ca și cum ar fi fost ales cu tot dinadinsul, iar faptul de a numi acest release „Brotherhood” este cu adevărat extraordinar.

Ar fi păcat să nu menționăm și inițiatorul acestui release – românul Ivel Tax, care se află în plină glorie a succesului nou găsit. El face parte din generația tânără a artiștilor români care prezintă un potențial excepțional și sperăm să-l forțeze la maxim. A reușit să creeze o piesă care surprinde prin jovialitate și bună-dispoziție, dar care își păstrează totuși tenta profetică, ceea ce e chiar greu de făcut.

Să nu uităm nici de remixul realizat de Jefferson Velazquez, care reușește să dea o întorsătură mai deep și dark piesei, fără să sacrifice nimic din mesajul ei.