Cosmin TRG -  Separat / Izolat [50WEAPONS008DGTL]

Cosmin TRG – Separat / Izolat [50WEAPONS008DGTL]

Lansarea aceasta de la Cosmin TRG o aveam pe listă încă din ianuarie, de când am prins un preview al EP-ului undeva pe soundcloud. Am așteptat totuși data lansării ca să punem mâna pe el să-l analizăm corespunzător și acea dată a venit, ba chiar a trecut deci e cazul să vedem ce ne oferă artistul de data asta.

 

Cosmin și-a însușit un stil care să surprindă cu fiecare material nou pus pe piață și asta nu poate decât să bucure orice ascultător, chiar întâmplător al pieselor sale. Cu aceasta în minte, oare cu ce minunăție ne încântă urechile de data asta?

Ultima sa operă a fost „Liebe Suende” și a avut un sunet funky care aducea aminte de ceva retro house. Practic nu prea contează stilul pe care-l abordează artistul. La câte experimentări face în scurt timp o să ajungă să dea peste un stil nou care o să-i poarte numele.

În „Separat / Izolat” abordarea este una minimalistă cu un bas masiv la cârma unor acorduri unduioase sintetizate. Ne-a fost dor de o atmosferă curată prin simplitatea ei dar totuși suficient de ritmată cât să te țină pe ringul de dans si ambele piese oferă exact aceste facilități. Un dj le poate folosi atât ca să crească nivelul agitației din club dar și să permită audienței să-și tragă sufletul pentru partea de final a pieselor. Este exclus ca lumea să se miște de pe locul lor în timpul acestora pentru că piesele sună suficient de bine încât să te poarte într-o transă dansantă de la primele secunde ale lor. Dacă totuși lumea începe să se retragă de pe ringul de dans la auzul basului, atunci ceva e total greșit: audiența.

Până acu am observat că „Izolat” este piesa preferată de majoritatea publicului pentru că are o structură mai dinamică. Ea începe cu lovituri foarte ritmate care se continuă o bună vreme cu basul care reușește să zguduie boxele. La asta se mai adaugă o bucată sonoră aleasă cu mare grijă, apoi un cinel și apoi rând pe rând vine câte un element nou până la punctul culminant al amalgamului. Acordurile sintetizate întră în putere de abia după ce jumate din timpul cântului s-a epuizat, dar nu e păcat de timpul scurs; încă este suficient timp ca acestea să-și facă de cap. Motivul pentru care „Izolat” are priză la public e pentru că e mai dinamică: crescendo-ul inițial este lung, apoi o pauză în structura ei pentru tensiune, apoi explozia de energie și ritm. O rețetă clasică, mulată pe ingrediente noi care a avut, are și va avea succes.

Am făcut analiza asta pentru a spune că nouă ne place foarte mult „Separat”, nu pentru că ne place să stăm separat de mulțime, deși uneori asta este cu totul adevărat, ci pentru că piese energice auzim adeseori și asta e ceva mai aparte.  Pe scurt, e o piesă care te face să te simți remarcat și ne-ar plăcea să auzim mai des piese simpliste și cu sânge-n ele, dar nu avem norocul ăsta din păcate. Poate chiar dacă l-am avea, ne-am plictisi la un moment dat.

Încă o chestiune: ne place foarte mult când artiștii români au suficientă personalitate să pună un titlu românesc pieselor lor, e un deliciu să auzi străinii pronunțând numele pieselor.