Revigorarea unei scene - Cosmin TRG la Boiler

Revigorarea unei scene – Cosmin TRG la Boiler

Venirea lui Cosmin TRG la Cluj a avut o încărcătură simbolică, întrucât scena underground este foarte slab reprezentată în Transilvania și foarte rar avem parte de un artist care să nu facă parte din categoria „muzicii pentru mase”.Anticiparea setului lui a creat tensiune încă cu două săptămâni înaintea evenimentului, iar pe măsură ce Ziua 0 se apropia, așteptarea devenea tot mai greu de suportat. Apoi a venit interviul cu Cosmin care a făcut tensiunea să urce la cote maxime, odată cu replica lui:

Să zicem doar că din piesele pe care le pun în club, de departe cele care îmi plac cel mai mult și funcționează cel mai bine sunt cele mai simple și mai puțin cerebrale, mai „raw” și mai la obiect.

Așadar, urma să avem parte de o seară foarte brută, într-un local pe aceeași temă.

Noaptea a început foarte promițător. Boiler este un club cu o atmosferă foarte bună. Industrial și dubios încă din stradă, totul se amplifică odată ce deschizi ușa veche metalică și pătrunzi în fosta hală. Exceptând instalațiile electronice și sunetul, nimic nu este finisat aici, „brut” fiind un adjectiv la ordinea zilei, potrivit așteptărilor noastre.

Puțin după ora 11 a început să se scurgă și publicul încet, dar sigur, către scena de la subsol. Nu cred c-am mai prins un public care să fie atât de bine sincronizat cu ceea ce avea să se întâmple. Datorită unor evenimente „rivale” în oraș, publicul care ar fi venit doar pentru că nu avea altundeva unde să meargă a scăzut considerabil, iar cei care și-au făcut prezența simțită aveau un scop clar – de a-l auzi pe Cosmin TRG.

Totul începea să se așeze cum trebuie, cu toate că warmup-ul nu a reușit să impulsioneze atmosfera suficient. Deși Just D’light a avut un set cursiv destul de dansant, Danilov a părut foarte debusolat, fără o țintă anume și mult prea variat pentru artistul care avea să-i urmeze. Vedeta serii a fost foarte bine aleasă însă nu același lucru se poate spune și despre restul line-up-ului. Cu toate acestea, momentul mult așteptat a sosit, cu o mică întârziere.

De îndată ce a intrat Cosmin TRG în club, lumea a început să se înghesuie în fața pupitrului în așteptarea magiei pentru care este renumit, iar de îndată ce s-a pus la pupitru, totul a început să pară foarte organizat. După cum reiese și din producțiile sale, se descurcă foarte bine cu planificarea și organizarea sunetelor. Știe exact când să intre cu basul sau când să lase un moment de suspans, având mișcările pregătite cu minute bune înaintea executării lor. Setul său a fost copleșitor pentru că fiecare moment de relaxare era urmat de o explozie sonică de mică intensitate, urmată la scurt timp de o nouă culme a ritmului și a sunetelor. Tehnic și atent la selecția pieselor, amestecând atât sunete clasice cât și producții proprii sau lansări recente, prestația a avut o evoluție ascendentă atingând apogeul doar cu ultimele piese, într-o explozie de influențe rave  și electro năucitoare. Artistul nu a menajat nicio clipă publicul prezent, storcând fiecare picătură de energie din public.

Poate că setul a fost un pic prea dur pentru scena locală, deși, după cum s-a văzut, toți erau foarte mulțumiți de Cosmin TRG,  iar revenirea lui pare probabilă pe viitor.

Seara a fost încheiată odată cu urcarea lui The Model pe scenă, un dj care este performant doar când se află în centrul atenției, pentru că pare incapabil să se adapteze unei alte atmosfere decât cea creată de el. De îndată ce s-a urcat la pupitru a reușit să spargă atmosfera creată deja, iar publicul a simțit diferența majoră de clasă între cei doi invitați încă din primele minute.

Venirea lui Cosmin TRG  la Cluj a fost un succes și scena veche de techno din oraș a fost pe deplin mulțumită. Deși nu credeam că venirea unui singur artist e suficientă, se pare că evenimentul a trezit fanii scenei techno din oraș, care au renunțat de mult la a mai spera la mai mult decât artiștii depășiți de realitate care tot revin în alte localuri. Scena pare a se afla încă la început, dar cu siguranță se va aglomera în lunile următoare, odată cu înmulțirea invitațiilor din această sferă muzicală. Urmează să-l auzim pe OXIA  luna următoare, tot la Boiler, într-un eveniment care sperăm că se va încadra în aceeași categorie.

galerie foto