Tagträumer² - interviu [exclusiv]

Tagträumer² – interviu [exclusiv]

Unul dintre artiștii de la Delahoya 2011 care ne-a impresionat foarte mult este Tagträumer², așa că, după eveniment, ne-am propus să-l cunoaștem mai bine. Mai jos vă prezentăm un interviu pe larg despre el, în exclusivitate pentru techno.ro.

Un CD player sau un laptop mi se par prea simple, pentru că publicul nu știe dacă un dj face muzică sau își verifică contul de Facebook.

Recent ai pus muzică la Festivalul Delahoya. Cum ți s-a părut publicul și atmosfera?

Tagträumer²: De la început am observat că organizarea festivalului era foarte bine coordonată și dorințele noastre ne-au fost citite în ochi. Ne-a arătat că echipa lui Horace Dan D arată cei 15 ani de experiență din spatele lui și că probabil acesta este motivul pentru care așa de mulți artiști vin aici. Deși am pus destul de devreme muzică am primit un feedback pozitiv și senzația a fost una aparte.

De ce Tagträumer² (daydreamer) ?

Tagträumer²: Împreună cu amicul meu, Andreas, am început proiectul în 2003 și am început să ne gândim la numele care ni s-ar potrivi și cum s-ar lega de tot ceea ce facem. La școală eram călcați în picioare de profesori pentru că visam cu ochii deschiși, privind pe fereastră și având alte ocupații mai creative în minte. Obișnuința asta ne-a făcut să ne spunem „Tagträumer²” și ne-a dat șansa să ne transpunem ideile în realitate.

De unde vine predilecția pentru viniluri?

Tagträumer²: Când am început să ies în cluburi am fost foarte impresionat să văd dj-i care pun viniluri. Pentru mine părea ca și cum atingeau muzica și din acel moment am vrut să învăț să fac ceea ce fac și ei. Un CD player sau un laptop mi se par prea simple, pentru că publicul nu știe dacă un dj face muzică sau își verifică contul de Facebook.

În general, cât timp îți ia să produci o piesă și ce implică acest proces?

Tagträumer²: Producția unei piese poate dura 3 zile sau poate dura 2 ani. Trebuie doar să ai o idee simplă și o melodie pentru ca apoi să găsești un alt element precum o linie de sintetizator care se potrivește. Dacă știi ce ai de făcut și stăpânești aparatura și diferitele tehnici, totul poate fi gata în 2-3 zile. Recent am redescoperit un loop pe care l-am făcut acum vreo doi ani și care mi-a dat o idee. De abia acum, după doi ani am terminat piesa începută atunci. Niciodată nu știu cât de mult va dura.

Cum crezi ca ar fi arătat lucrurile azi, daca nu rupeai colaborarea cu Andreas Wolff?

Tagträumer²: Era imposibil să continuăm pentru că Andreas făcea muzică mai mult din pasiune și ca un hobby. Pentru mine totul era o muncă și era foarte evident că vroiam să mă implic suficient de mult încât să încep să fac bani din asta. După prima noastră lansare totul a devenit foarte aglomerat. Am primit foarte multe invitații de a pune muzică și de asemenea am primit multe cereri de remixuri. Pentru Andreas totul a devenit prea mult și am început să apar din ce în ce mai mult singur.

Unii promoteri doreau să ne angajeze pe amândoi și în aceste cazuri întotdeauna apărea un conflict. De altfel, pentru amicul meu nu era rentabil pentru că prefera să-și facă slujba ca programator IT și era prea mult să lucreze și în weekenduri. Dacă nu ne-am fi despărțit cu siguranță acest proiect nu ar fi ajuns așa de departe.

Există anumiți artiști în care îți găsești inspirația atunci când produci muzică?

Tagträumer²: Cu siguranță există câțiva artiști care-mi sunt foarte dragi și în care reușesc să găsesc inspirație în repetate rânduri. De exemplu, Trentemoller, are un stil unic, dar fiecare album sună diferit și se oprește la fiecare pas, neîntorcându-se niciodată să lanseze sunete cu care a lucrat deja. Stilistic vorbind, nu intră nicăieri, reușind să-și creeze un stil propriu.

Asta este foarte important pentru mine. Dacă umblați prin piesele mele de pe Youtube sau Soundcloud veți auzi nu numai Techhouse. De la muzică mai melodică la noile stiluri precum House Breaks, aveți parte de o varietate destul de bună și intenționez să continui așa și pe viitor.

Cum crezi ca a influențat cariera ta rezidența în clubul Tresor?

Tagträumer²: Datorită petreceriilor proprii în Tresor cei de acolo ne-au invitat să punem muzică în mod regulat. Vechiul Tresor este bine cunoscut în întreaga lume așa că am avut ocazia să pun muzică în fața clubberilor din lumea întreagă, ceea ce a ajutat la dezvoltarea sunetului propriu. Datorită regularității petrecerilor am început să primim tot mai multă atenție și am început să punem muzică în tot mai multe orașe și țări. Cea mai mare onoare a fost posibilitatea de a pune muzică în ultimele zile ale clubului – de luni până duminică clubul era plin și, în ciuda timpului excelent petrecut atunci, a fost foarte trist să zici la revedere unui asemenea local.

Muzica te-a dus în diferite colțuri ale lumii. Ce oraș ți-a plăcut cel mai mult și de ce?

Tagträumer²: Asta e foarte greu de spus pentru că fiecare țară este diferită, la fel și scena. Indiferent că am fost în China, Turcia, SUA sau Rusia, găsești întotdeauna oameni diferiți dar care reușesc să danseze pe aceeași muzică.

Totuși, am avut un episod foarte special în Coreea de Sud.
Orașul Seul este atât de mișto pentru că găsești în el groaznic de mulți oameni și la fel de mult trafic, dar în al cărui centru găsești totuși temple enorme, în care poți să respiri aer curat și unde totul este foarte liniștit.

Cluburile sunt mai degrabă discoteci mari unde se pune doar muzică care răstoarnă topurile și trance. Anul trecut un club mic numit LUV Super Lounge s-a deschis dedicat muzici underground Techno și House. Patronul ne spunea că lumea pleca din club în jurul orei 3, dar că este normal ca petrecerile să se încheie devreme. După ce am pus muzică lumea a fost tot euforică și nu a vrut să plece cu ușurință. Așa se face că am avut parte de o noapte foarte bună iar într-un final lumea a plecat în jurul orei 06:00.

Spune-ne cum s-a schimbat muzica ta pe parcursul anilor?

Tagträumer²: La început totul era mai mult tech-house și cum am început „Tagträumer²” am început să experimentăm cu sunete mai grele precum electro și breakbeat care ne plăceau, dar după un djset de două ore nu mai eram doar noi transpirați. Producțiile erau întotdeauna o combinație între Techno și House cu linii melancolice, dar totuși frumoase. În ultima vreme pun muzică orientată mai mult spre ceea ce produc, ceea ce e ideal pentru că pot să-mi pun și în fața mulțimiilor propriile idei, ceva ce nu puteam face la început.

Cum ai descrie persoana ta, din viața de zi cu zi?

Tagträumer²: Am impresia că și în viața de zi cu zi sunt foarte ocupat. Lucrez pentru trei label-uri techno și îmi ia destul de mult timp să fac promovare, să organizez vânzarea și distribuția. Nu trebuie să uit nici de „Tagträumer²” în timpul săptămânii și pentru asta trebuie să stau mult timp în studio.

Cu ce te ocupi atunci când nu te ocupi de muzică?

Tagträumer²: Sunt un om normal: citesc, mă întâlnesc cu prieteni, poate fac un pic de sport, orice în afară de muzică.

Care sunt artiștii cu care ți-ai dori o colaborare?

Tagträumer²: Mi-ar plăcea să lucrez cu câțiva artiști nordici. Fever Ray / Likki Li sau chiar Björk au voci cu adevărat deosebite, dar cum asemenea voci sunt foarte greu de găsit, trebuie să caut în continuare.

Pe viitor ce le pregătești ascultătorilor?

Tagträumer²: În curând noul meu single „Beyond LFO” o să fie lansat la casa mea de discuri, BlackFoxMusic. Acolo o să fie prezente și două remixuri de la Pig & Dan. De asemenea o să-mi continui turneul și sper să am ocazia să mă reîntorc în România, să ajung și la clubul Midi și să ne distrăm pe cinste cu toții.

Interviu realizat în colaborare cu Adnana Mocian

.