Robert Hood - Motor: Nighttime World Vol.3

Robert Hood – Motor: Nighttime World Vol.3

După doisprezece ani în care a lăsat povestea neterminată, Robert Hood revine pentru a lansa cea de-a treia parte a seriei Nighttime World, care se concentreză de data aceasta pe dinamismul din jurul orașului natal, Detroit.

Robert Hood este unul dintre emblemele unui oraș care mustește de legende în sfera muzicii electronice și, dintre toate emblemele locului, este cel care are muzica cea mai introvertită, având întotdeauna un concept intim în spatele acesteia chiar și atunci chiar produce muzică dură.

Motor: Nightime Worl Vol. 3.  este un album inspirat de documentarul Requiem For Detroit realizat de Julien Temple despre degradarea și decăderea unui oraș renumit pentru efeverscența sa. Multe piese spun povestea a câtorva fraze cheie ale documentarului, contribuind la dezvoltarea atmosferei prezentată de album. Recomandăm să vizionați și documentarul pentru a înțelege mai bine conceptul prezentat de artist.

Albumul este foarte bine închegat și prezintă structura după care se recunoaște orice piesă semnată de Robert Hood,  care nu se desparte niciodată de techno-ul său minimal cu accente de jazz și armonii pline de suflet. Fiecare piesă este ca o prismă prin care artistul redă orașul așa cum îl vede el, plin de viață dar și de incertitudine.

Toată povestea începe cu The Exodus, care reia sunetele migrației muncitorilor din sudul țării spre zonele industrializate din nord, care a dus la dezvoltarea fără precedent a industriei orașului și care a fost scânteia care a pornit întregul foc cultural. Piesa emană speranță și optimism într-o atmosferă foarte bogată și ritmată.

Motor City  ne arată viața din oraș așa cum se vede din exterior: bine aranjată și mecanică, specifică vieții într-o uzină constructoare de mașini. Această viață este destul de statică, în contrast cu ceea la ce se așteptau oamenii nou-veniți, după cum se aude și din Better Life. The Wheel redă eforturile muncii din viața din Detroit, creând o atmosferă foarte obositoare, care se crează cu sudoarea frunții fiecăruia. Oarecum hipnotică piesa pare încărcată de sufletele celor evocați în ea.

Black Technician este sufletul albumului și al orașului, care s-a dezvoltat în jurul comunitățiilor de afro-americani care au ajuns să muncească în Detroit. Piesa redă cu fidelitate contrastul muncii industriale cu caracterele tradiționale ale comunităților de negri, obișnuiți cu munca câmpului. Ritmată și plină de forță, această comunitate este cea care dă orașului un ritm propriu și-l scoate din rândul orașelor obișnuite. Evoluția comunității simple de la cea inițială la cea modernă este sintetizată în Learning, care începe cu o linie melodică liniștită, dar care evoluează foarte rapid într-o piesă plină de viață.

Apogeul evoluției este atins în Drive (The Age Of Automation), o piesă puternic industrializată, încărcată de linii grele de sintetizator, ideală pentru a arăta agitația publică specifică perioadei de dezvoltare maximă a orașului. Sunetele sunt pline de dinamism și de viață, arătând efeverscența specifică perioadei. Aceste teme sunt reluate și de următoarea compoziție, Torque One.

Hate Transmissions reia un episod foarte neplăcut din istoria orașului supra-industrializat, sintetizând atât revoltele muncitorilor cât și revoltele rasiste care au avut loc. Piesa este plină de tensiune și de răutate, foarte bine scoase în evidență de sunetele acide ale piesei. Brutalitatea evenimentelor este reliefată prin includerea a unor mici bucăți de țipete pe fundalul sunetelor. După acest episod, se instalează degradarea și începe declinul orașului într-o atmosferă foarte lugubră și plină de angoasă.

În concluzia albumului se simte recoagularea forțelor vitale ale orașului, care încep din nou să coopereze pentru a genera renașterea acestuia. Assembly începe cu o atmosferă foarte rece, dar care se adună pentru a forma o mișcare sonică plină de potențial. Renașterea este consacrată prin A Time To Rebuild, când forțele primordiale ale vieții deja s-au unit și încep să construiască totul de la 0. Se simte și dorința artistului pentru ca orașul să ajungă mai departe de atât, contribuind la creearea unui atmosfere pline de optimism.

Motor: Nighttime World Vol.3  este un album foarte bun, cu atât mai mult cu cât nu ne așteptam la o nouă lansare din această serie. Mai mult niciodată nu strică.