Alixander III - The Incline of Western Salivation Pt III [IDL003]

Alixander III – The Incline of Western Salivation Pt III [IDL003]

Alixandre III, pe numele lui real Alphonse Alixander Lanza, își va lansa primul album spre finalul lui noiembrie în mijlocul unei cariere muzicale care se întinde pe mai mult de un deceniu și va fi intitulat The Incline of Western Salivation Pt III.

Artistul nu este nou pe scenă, ba chiar are o carieră muzicală care se întinde pe mai mult de un deceniu, însă în tot acest timp a fost atât de ocupat să experimenteze diferite stiluri muzicale și compoziții, încât nu a reușit să-și creeze un renume stabil. Cariera sa are o evoluție foarte inconsecventă.
S-a lansat în anii 2000, apoi a dispărut brusc de pe scenă o perioadă bună până când a revenit în 2005. În anii lipsă s-ar putea să fi pierdut mult timp jucând la partypoker. Până la urmă, jucând acolo a putut strânge banii necesari echipării studioului. Mai mult, se pare că a avut și succes pentru că a revenit mult mai inspirat. În ultima perioadă face parte și din trupa Azari & III care stă la baza inspirației pentru acest album.

Pentru Alixandre III, acest album are rolul de a-i stabili, într-un final, repere muzicale după care poate fi ușor recunoscut. De fapt, The Incline of Western Salivation Pt III stabilește mai multe standarde pentru muzica artistului pentru că este o operă foarte vastă, care are o durată de peste o oră și jumătate, în ciuda celor doar 12 piese.  Dintre acestea, 11 au o întindere normală, iar una constituie miezul albumului, intitulată sugestiv The Jugular, cu o durată care aproape atinge 23 de minute. Călălătoria pe care-o construiește artistul în această piesă este foarte riguros planificată, reușind să întrețină o atmosferă plină de tensiune și foarte cursivă, care te ține în priză până la ultima secundă. O altă piesă care se remarcă este Answers From The West, o construcție clasică de dub techno a cărei atmosferă este continuată de Hot Zone.

Din partea albumului trebuie să vă așteptați la un sunet foarte divers, construit dintr-o mulțime de influențe. Pe parcurs veți putea auzi elemente de disco, funk,  acid și electro, măiestrit aranjate peste o structură solidă de techno. Peisajul sonic este unul foarte bogat, piesele fiind pline de detalii, și este dominat de percuții grele și impunătoare. Cu toate acestea, doar câteva piese se leagă între ele, așa că conceptul nu este unul foarte unitar. După cum spunea, albumul are ca scop stabilirea unor repere muzicale, nu promovarea unui anumit concept.

A trecut ceva vreme de când am mai auzit un album de techno rece, industrial, și impersonal și credeam că a cam trecut vremea acestui tip de muzică electronică. Ascultând acest album, se pare că încă mai este potențial pentru acest tip de muzică, însă nu e suficient un boboc pentru a se face primăvară.

Tracklist

1. Well Hello
2. Donuts
3. I Like To Go On Vacation With You
4. Bare With Me?
5. Naked Brunch
6. In A Vacuum
7. One Thing
8. Tubular Hell
9. Answers From The West
10. Hot Zone
11. Love Comes Calling
12. The Jugular

Mai multe despre Alixander III