Vitalic - Rave Age [DIFF250CDX]

Vitalic – Rave Age [DIFF250CDX]

Cel de-al treilea album semnat de Vitalic este deja pe piață și este intitulat Rave Age. Chiar dacă nu este ceea ce v-ați aștepta din partea artistului, produsul este, fără îndoială, interesant.

Francezul este un producător chiar renumit pe scena de techno, reușind să se facă remarcat întotdeauna, în ciuda numărului mic de lansări și a productivității reduse. Succesul său se datorează sunetului său cu care reușește să captiveze orice public. Sunetul său este atât de ușor de individualizat încât în lipsa lui n-ar avea nimic altceva cu care să se remarce. Necaracteristic pentru un dj, Vitalic este destul de retras și nu iese în prim-plan decât dacă este nevoie, iar lansarea acestui album este unul dintre aceste momente.

Ascultarea albumului a cauzat ușoare valuri de uimire în subconștientul nostru pentru că eram puși în fața unui sunet destul de neașteptat. Ușor, ușor ne-am revenit pe măsură ce ni se realiza o imagine mai completă a albumului și pe măsură ce realizam că, până la urmă, evoluția artistului este una normală având în vedere producțiile din ultimii ani.

Vitalic a trecut foarte ușor peste granițele care categorizează muzica electronică și a făcut asta într-un asemenea mod încât nici nu am mai observat când a încetat să producă techno. De fapt, schimbarea s-a petrecut mai demult, dar numai acum este ostentativ de evidentă. Cu toate acestea, sunetul său păstrează elementele care i-au adus succesul fiecărei producții: curaj, personalitate, tărie și ritm.

Rave Age este cu siguranță cel mai proeminent album al acestui an în ceea ce privește scena electronică și este un album, nu experimental, ci unul care nu ține cont de nicio regulă. Piesele sunt pe cât de diverse pe atât de bine făcute, iar influențele variază de la electro-punk la dance și disco, trecând prin multe alte sfere muzicale, însă indiferent de influență, linia de bas specifică artistului rămâne acolo. Albumul e plin de bucăți vocale, pentru care i-am putea reproșa artistului că trece pe ceva mai comercial, însă structura pieselor nu va atrage masele cu siguranță. În mod ciudat, albumul se apropie mult de sunetul celor de la Boyz Noize, cu schimbări și ruperi subite ale ritmului, într-o atmosferă pur electrică.

Printre vedetele albumului amintim The March of Skabah, o piesă conceptuală excelentă, care se remarcă printr-o mulțime de influențe într-un melanj brutal. Pe lângă aceasta, pe noi ne atrag foarte mult producțiile cu influențe disco-dance: Fade Away  și Under the Sun, piese care ilustrează cel mai mult schimbarea de stil a artistului.

Rave Age  nu este ceea la ce ne-am aștepta de la Vitalic,  însă este un album care nu-i strică renumele, contribuind doar la lărgirea experienței muzicale a artistului. În ciuda influențelor dance nu putem spune că nu ne place albumul și trebuie să spunem că este o audiție plăcută, care are câteva piese pe care cu siguranță le vom reauzi.