Jürgen Paape – Kompilation [KOMPAKT KLASSIKS CD2]

Jürgen Paape este cu siguranță unul dintre puținii artiști nevăzuți ai lumii. Până la lansarea acestui album, el nu a apărut în niciun interviu, nu a făcut niciun dj set și nici nu a lansat vreo poză oficială de-a sa. Practic este singurul artist care ține la muzica sa mai mult decât la imaginea sa și asta l-a făcut o stea, fără ca el să vrea așa ceva.

 

Jürgen Paape este co-fondatorul label-ului Kompakt, un nume care a devenit de-a lungul anilor sinonim cu muzica de calitate și prezența acestuia pe un disc îi garantează calitatea. Lansarea acestui disc aici nu este însă o chestiune de conveniență, ci o necesitate pentru că sub „Kompilation” găsim toate hit-urile artistului de-a lungul carierei sale misterioase. „Hit-uri” e, poate, ușor forțat zis pentru că artistul nu a avut un succes răsunător pe scena internațională, însă piesele pe care le puteți asculta aici au conturat atât sunetul Kompakt cât și piața de profil de-a lungul vremii.

Compilația radiază energie pozitivă și foarte multe emoții, iar momentul ales pentru lansarea ei nu putea fi unul mai bun. Ne place muzica repetitivă și fără suflet care este techno, dar în ultima vreme toate release-uri sunt parcă goale de orice esență, iar discul de față vine să umple acel gol. Release-ul este cu atât mai bun cu cât artistul este oarecum un necunoscut pentru că, deși numele îi este recunoscut de scena mondială nu se știe mai nimic despre el. Într-un final nu asta e important, ci muzica sa care face totul: îl descrie, ne spune despre el, despre ideile lui și despre caracterul său și pot să spun că pare a fi un om de milioane.

Luați de exemplu piesa „So Weit Wie Noch Nie”, o adunătură de sunete care, la aproape 10 ani de la lansarea originală reușește să inspire fiori de plăcere oricărei urechi care-o ascultă. Este o piesă atât  de plăcută, încât sunt convins că o să miște publicul de la orice petrecere din perioada aceasta, fie after-party, fie main. Fiind lansată de atâta amar de timp, piesa a intrat în categoria „Piese clasice”, însă asta nu înseamnă că e desuetă. După atâția ani încă este o prezență unică în repertoriul unui dj și recunoaștem că de abia așteptăm s-o auzim într-un club.  Ce să mai zicem despre „Silikron”, o piesă cel puțin la fel de plăcută, care emană optimism din fiecare acord. Prima dată piesa a fost lansată în 1999 și au trecut 11 ani de atunci și totuși piesa este nemaipomenit de modernă, de vie. Ascultând-o ajungi să te întrebi „Unde a dispărut muzica asta?”. De fapt nu a dispărut, lumea doar nu a mai fost pasionată de frumos.

Mai departe avem „So Wird Die Zeit Gemacht”, singura piesă nouă de pe acest release. Acesta este ultimul single al artistul și are un sunet aparte: intens și puternic, cu acorduri hipnotice pe fundal. Hipnotice nu sunt doar acordurile din piesă ci și bucățile vocale inserate printre bași, iar toate acestea sunt completate de minune de corzile armonice.

Deși discul cuprinde piesele cele mai de succes pentru label-ul Kompakt, acestea variază foarte mult prin stilul lor, fiindu-ne prezentate atât materiale foarte populare pentru întreaga scenă, precum și materiale de un stil mult mai obscur. Spre exemplu, ne este prezentată și piesa „Come Into My Life”, al cărei stil pop a prins foarte bine la public. În contrast avem și piesa „Take That”, care e total diferită, cu un sunet abraziv și dur care pictează o imagine aproape apocaliptică pentru ascultători. Apropo, piesa aceasta e oferită gratuit fanilor label-ului prin podcastul lor. Download de aici.

Ar mai fi multe de zis despre piesele de pe release pentru că fiecare dintre ele are o poveste proprie, interesantă și veche, dar ne oprim aici pentru a evita să pierdem esența.

Kompilation a fost lansat pe 500 de cd-uri în mod exclusiv pe kompakt.fm și în magazinul lor din Cologne, iar d-abia pe 17 decembrie a fost lansat și pe vinil. Varianta digitală va sosi pe piață doar de anul viitor din 10 ianuarie.  Dacă nu l-ați cumpărat până acum, grăbiți-vă și faceți-vi-l cadou de Crăciun!

Sărbători fericite!