Tommy Four Seven - Primate [CLRCD010]

Tommy Four Seven – Primate [CLRCD010]

La începutul lunii februarie Tommy Four Seven a lansat o mică avanpremieră a albumului său sub forma unui disc cu două piese, Armed 3 / Ratu, o lucrare care, cel puțin pe nouă, ne-a stimulat toate simțurile. Nu mult timp a trecut de atunci și albumul său complet vede lumina zilei, iar deja acesta stârnește valuri. Fiind albumul de debut al artistului puteți fi siguri că și-a dat toată silința să creeze sunetele perfecte pentru el, iar această stăruință se aude cu suficientă claritate în fiecare secundă.

Detașându-se de sunetele clasice electronice, Tommy Four Seven a reușit să elaboreze un peisaj sonor deosebit de abstract și de brutal. Chris Liebing ar fi descris acum câțiva ani stilul abordat de producătorul britanic ca fiind „schrantz”, însă opera acestuia depășește cu mult limitele impuse de subgenul care s-a bucurat de o scurtă perioadă de popularitate.

Așteptarea a luat sfârșit

Practic la ceva mai mult de 20 de ani de la utilizarea termenului „techno” stilul electronic descris este renăscut prin opera acestui promițător pionier, reușind să lase deoparte toate modalitățile clasice de producție a sunetelor și să pășească cu încredere în era digitală. Fiecare sunet este atent înregistrat din peisajul modern, din oraș sau de pe drumuri, iar apoi sculptat pentru a se potrivi fiecărui peisaj acustic creat. Din experiența noastră, fiecare vibrație prezentă pe acest album, exceptând basul, este unul nemaiauzit și sperăm că publicul va înțelege asta când va asculta orice bucată din acesta.

„Primate” nu mai este doar un titlu pentru un album ci privită prin acustica sunetelor devine o stare de spirit, reducând tot ceea ce știam despre muzica electronică la elementele de bază. Sperăm ca această lucrare să servească drept un imbold pentru a împinge scena electronică într-o direcție mult mai abstractă și mai energică pentru că deja de multă vreme sunetele au început să se plafoneze, iar acest album este exact opera de care scena avea nevoie pentru a putea evolua. Nu credem că e prea mult spus să zicem că așteptarea a luat sfârșit și că de acum putem spera la mai mult de la techno.

Pe măsura ascultării albumului, imaginile pieselor devin mai detaliate, dezvăluindu-și secretele.

Deși albumul este o lucrare unitară, iar diferențe majore între piese nu există, te-ai aștepta ca sunetele să devină obositoare dar din fericire această speranță nu e îndeplinită. Sonoritatea fiecărei piese are un peisaj propriu și distinct iar ascultarea albumul devine o plimbare hipnotică și cutremurătoare printr-o lume postapocaliptică în care lupta pentru supraviețuire devine aproape imposibilă. Umitor este modul cum sunetele reușesc să picteze  peisaje vizuale, transformând fiecare secundă într-un cadru distinct. Pe măsura ascultării albumului imaginile pieselor devin mai detaliate, dezvăluindu-și secretele.

Probabil momentele cele mai brutale din acest peisaj sunt cele create de deja-cunosta „Armed 3” și „Talus”. Deși albumul, privit ca un ansamblu este foarte brutal, el are și câteva momente mai hipnotice cu lungi armonii sfâșietoare precum „Sevals” sau „CH4”. De remarcat ar fi „G”, o piesă care a primit și un videoclip care prezintă o imagine la fel de cutremurătoare precum vibrațiile ei.

Ca o ultimă remarcă, trebuie să ne gândim cât de bine s-ar auzi toate aceste sunete de pe vinil, însă pentru aceasta va trebui să mai așteptăm un pic, dar doar atunci profunzimea muncii britanicului va fi pe deplin evidențiată.

juno.co.uk/products/primate/417339-01
clr.net/data.pl?release=CLRCD010