Ben Sims - Smoke and Mirrors [DC87]

Ben Sims – Smoke and Mirrors [DC87]

Ben Sims este unul dintre artiștii noștri preferați și ne bucurăm foarte tare că a lansat un nou album, Smoke and Mirrors. Interesant este faptul că deși artistul produce muzică din a doua parte a anilor ’90, având o grămadă de lansări semnate, acesta este doar al doilea său album și primește o semnificație aparte, având în vedere că primul a fost lansat în 1999.

Smoke

Smoke and Mirrors este mai mult decât un album, este o afirmație realistă despre superficialitatea scenei din ziua de astăzi. Pentru artist, ca și pentru noi, totul este doar un joc în care fiecare producător este prins într-un cerc al aparențelor, în care valoarea nu se mai calculează după calitatea esenței. Constatarea aceasta este la îndemâna oricui, însă dl Sims a reușit să ofere acestei realități o interpretare foarte reușită.

Deși inspirat din epoca de aur a genului techno, albumul nu este unul melancolic sau nostalgic ci unul plin de viață și de speranțe pentru un viitor mai bun. Chiar dacă albumul are o medie a BPM-ului destul de ridicată, sunetele sunt suficient de profunde pentru ca albumul să nu fie ascultat doar în cluburi ci și în spații mai intime. Piesele prezintă un conglomerat de influențe, care variază de la Detroit la Chicago și disco, și multe dintre ele se regăsesc în aceeași piesă. Cu toate acestea, piesele sunt foarte bine închegate. Principalele instrumente cu care s-a compus acest album au fost sintetizatoare analog și asta crează o legătură între toate piesele.

Mirrors

Producția noastră preferată de pe acest album este, fără îndoială, I Wanna Go Back, realizată în colaborare cu Blake Baxter, căreia i-am căutat multă vreme un motiv pentru care s-o nominalizăm ca preferată, însă am eșuat în a identifica unul concret. Motivele sunt multe și ne rezumăm la a spune că această piesă îți pune un zâmbet larg pe buze și-ți imprimă o atitudine foarte pozitivă, o reacție greu de realizat pentru orice producător. Pe locul doi ar veni I Feel It Deep, ale cărei vocale sunt realizate de Tyree Cooper. Vocea neutră de pe aceasta se completează cu atmosferă puternică, specifică britanicului, care te atrage de la primele acordori. Ben Sims a reușit să se rupă de toate curentele muzicale care au lovit în ultimii ani scena și să compună un album foarte complet, care-i caracterizează munca din întreaga sa carieră. Rezultatul este unul atemporal care cu siguranță va fi la fel de actual ca și acum și peste 10 ani.

Smoke and Mirrors este o reușită pe toate planurile și, pentru noi, a fost unul dintre cele mai așteptate albume ale acestui an. Arareori așteptarea lansării ne este răsplătită pe deplin, precum ne este acum. Fără îndoială, această lucrare va rămâne o piesă de colecție însă trebuie să reflectăm un pic și asupra semnificației pentru producător pentru că, pentru Ben SimsSmoke and Mirrors nu este doar o lansare pe care o pune lângă grămada de lansări obișnuite, ci este momentul în care acesta demonstrează unei întregi lumi că poate face mult mai multe decât ne-am aștepta. Prin acesta, d-nul Sims se detașează de sunetul Hardgroove, cu care a adunat o masă mare de adepți de-a lungul anilor, și ne arată că încă mai are foarte multe de arătat. Autorul este un artist aflat la cea de-a doua tinerețe muzicală și suntem convinși că apogeul său creativ încă nu a fost atins.

 

Cei de la EQDJ.tv au reușit să fure un scurt interviu al producătorului cu această ocazie. Vă invităm să-l citiți aici.

Albumul este disponibil pe Beatport.

Tracklist:

1. Riots in London
2. Descent
3. The Snake
4. Back To The Pod
5. Can You Feel It?
6. I Wanna Go Back (feat Blake Baxter)
7. Bullet
8. The Afterparty
9. Smoke and Mirrors
10. The Calling
11. I Feel it Deep (feat Tyree Cooper)