Între evoluție și involuție

Între evoluție și involuție

Singurul lucru care se schimbă de ceva vreme pe scenă este numărul evenimentelor care au loc și, în rest, totul cel mult stagnează. Cu atât mai mult cu cât evenimentele mari sau, cel puțin, cele cu renume s-au plafonat la un număr mare de participanți, modul lor de organizare fiind blocat într-o perioadă îndepărtată.  Am încetat să mai evoluăm?

Cauza cea mai probabilă a situației pare a fi lipsa de imaginație și de voință a organizatorilor. Cât timp ei își scot investiția alături de un profit frumos ei nu par dispuși să dezvolte un eveniment mai departe de o petrecere. Așa se face că la evenimente de mii de oameni, mare parte din artiștii invitați sunt aceiași de câțiva ani, contribuind la crearea impresiei că ei nu sunt angajați nu pentru o singură noapte, ci pentru câte o petrecere anuală, fiind aduși „la pachet” cu alții. Timpul în care se luau discuri la kilogram a trecut, acum se iau artiști la grămadă.

Nu toate evenimentele se fac pentru bani. Sunt și multe evenimente care se fac pentru ca organizatorii să-și asigure câteva petreceri în afara țării aranjate de cei aduși să pună muzică la evenimente. Așa se lovesc două păsări cu o piatră: (1.) se reduc costurile evenimentului și (2.) vin bani din petrecerile aranjate ulterior. Practica asta e chiar mai dăunătoare decât cea anterioară pentru că, de obicei, artiștii care vin astfel sunt de o calitate inferioară și dăunează atât renumelui unui eveniment cât și publicului.

Acestea nu sunt singurele probleme, dar sunt două probleme mari și care blochează evoluția unor evenimente cu adevărat mari pe scena locală. Un eveniment mare nu înseamnă unul cu un număr mare de participanți sau invitați mari, ci unul de la care publicul pleacă cu ceva mai mult decât o noapte de oboseală, însă nu la noi.

Sperăm că numărul în creștere al evenimentelor să stimuleze o concurență reală între organizatori în așa fel încât să dispară înțelegerile privind calendarul de evenimente între aceștia și să atragă creșterea calității evenimentelor. Totodată, trebuie să crească și implicarea artiștilor locali în dezvoltarea scenei, atât prin îmbunătățirea abilităților proprii cât și prin efortul depus pentru sprijinirea inițiativelor locale.

Pentru asta, trebuie să mai așteptăm un pic. Cât mai așteptăm, depinde de noi.