Function - Incubation [ostgutcd24/lp12]

Function – Incubation [ostgutcd24/lp12]

După aproape 17 ani de la debutul oficial David Sumner, omul din spatele Function, își lansează albumul de debut la Ostgut Ton – Incubation.David Sumner este cunoscut și datorită contribuției sale la Sandwell District, proiect unde nu este singur, dar care și-a creat un renume mai mare decât al propriului său proiect.

Pentru un producător care și-a făcut debutul profesional acum 17 ani lansarea unui album trebuie să fie o dorință arzătoare. Până la urmă, artiștii se definesc prin albume, prin opere largi, și nu prin lansări de 2-3 piese. Asta vrea să ne transmită și d-nul Sumner prin acest album. Incubation este o concluzie trasă după o perioadă semnificativă din viața sa în care propriul univers acustic s-a născut și a crescut, iar acum este pregătit pentru a-l împărtăși lumii.

Datorită perioadei lungi de macerare, sunetul artistului a devenit unul foarte organic, care pare că se dezvoltă singur o dată ce a fost pornit, fără vreo intervenție exterioară. E aproape ciudat cum un sunet sintetic de techno devine atât de ușor de ascultat și atât de îmbietor.  Naturalețea sunetului aproape că te face să uiți că sunetul a fost produs în întregime cu mașini.

Piesele nu sunt foarte aerisite ba chiar pe alocuri sunt aglomerate, dar multe dintre elemente sunt atât de subtil încadrate încât densitatea lor nici nu se face remarcată. Astfel fiecare segment crează un peisaj sonic foarte bine conturat și plin de detalii care crează consistență și atmosferă.

Piesa-emblemă a albumul este cu siguranță Voiceprint, o piesă atât de completă încât beneficiază de două variante: una plină de ritm și alta mai lentă și plină de armonii, dar ambele reușesc să redea un echilibru al elementelor rar auzit în muzica electronică Pe latura mai dură se remarcă și Psychic Warfare, ale cărui influențe acid vor zdruncina câteva festivale în perioada următoare.

Față de explozia de albume pline de emoții pe care le-am ascultat în ultima vreme, ceva rece și descriptiv prinde de minune. A durat 17 ani ca sunetul prezentat în acest album să fie definit, iar așteptarea zicem că a meritat, sperăm doar să nu mai dureze 17 ani până la următorul.