Petre Inspirescu - Fabric 68

Petre Inspirescu – Fabric 68

Alegerea lui Petre Inspirescu pentru a compune lansarea 68 a seriei Fabric ne-a luat prin surprindere, având în vedere calitatea celorlalți artiști invitați până acum. Poate l-am subestimat pe artist până în acest moment și ar fi un moment bun pentru a-l reevalua. 

Întotdeauna am considerat sunetul artiștilor apropiați de A:rpi:r prea simplu pentru a-l încadra ca muzică electronică. Pentru a fi muzică, o compoziție trebuie să aibă emoții, atmosferă și trebuie să poată implica audiența în filmul producătorului, altfel compoziția rămâne la nivelul de ritm și niciodată nu am înțeles de ce ar vrea cineva să asculte doar un ritm. Cu această lansare, Petre Inspirescu se detașează un pic de sunetul mărcii la care s-a consacrat și reușește să facă un pas mai departe spre individualizare.

Pe scurt, Fabric 68 este un amestec de 15 piese exclusive, editate special pentru această ocazie. Aparte la sunetul acestei lansări găsim amestecul subtil de instrumente clasice alături de care sunt potrivite o grămadă de nuanțe acustice, sintetizate, mici artificii care compun o atmosferă reală. Am înțeles că producătorul este și compozitorul segmentelor acustice clasice pe care le folosește în muzica sa, ceea ce este o raritate printre producătorii de muzică electronică. Asta se adaugă la întreaga experiență  a albumului.

Din câte am ascultat până acum putem zice că l-am subestimat pe artist, dar credem că muzica lui de-abia acum își arată adevăratul potențial. Spre exemplu, de pe Fabric 68 un mare potențial îl are Dansul Libelulei și Seara-n Crâng, ca să numim doar câteva piese care ies în evidență.

Tehnica de producție este de asemenea de remarcat pentru că datorită ei sunetul are o eleganță subtilă. Segmentele cu instrumente clasice nu sunt folosite superficial, ca simple bucle sonore, ci ele se întind mult mai mult. De asemenea, piesele par grupate câte două și fiecare pereche împarte elemente comune, reușind să dea o senzație de omogenitate întregii compoziții.

În final, trebuie să recunoaștem că Petre Inspirescu a reușit să compună un set care să ne surprindă. E un pas mare de la albumul său mai recent, Grădina Onirică (2012, A:rpi:r), pentru că în setul de față reușește să închege un întreg concept, comparativ cu albumul sus-menționat, care prezenta mai degrabă frânturi dintr-un concept. 

Fabric 68 va fi disponibil din 18 februarie, dar se pot înregistra comenzi pe fabriclondon.com.

De curând, cei de la Fabric au realizat și un interviu cu producătorul.