Marcel Dettmann - Dettmann II [OSTGUTTONCD 28]

Marcel Dettmann – Dettmann II [OSTGUTTONCD 28]

Marcel Dettmann confirmă din nou așteptările scenei și reușește să lanseze cel de-al doilea album, Dettman II, ca final al unui an foarte prolific.

Lansat în urma succesului înregistrat cu propria marcă, Marcel Dettmann Records, producătorul a confirmat de îndată ce a fost promovat ca rezident la vechiul club OstGut și la Berghain, încă de la deschiderea acestuia. Munca sa în club nu l-a împiedicat să fie foarte activ în studio și a devenit în scurt timp unul dintre vedetele casei de discuri Ostgut Ton și 50Weapons. Perseverența i-a fost răsplătită cu o mulțime de invitații de a pune muzică pe întreg globul, iar anul acesta a punctat și o apariție, alături de Lucy – Ride/ Slaves’ march,  la seria exclusivistă The Green Series a celor de la Bleep, iar lansarea acestui al doilea album al său marchează consolidarea poziției sale printre cei mai importanți producători de pe scenă.

Producțiile lui Marcel Dettmann s-au remarcat în primul rând prin structura lipsită de improvizații și au reușit să evite monotonia prin alăturări foarte potrivite de sunete, culese din întreaga paletă muzicală. Din fericire, Dettmann II respectă standardele auto-impuse ale artistului și asta-i dă o latură morală care-l face ca artist să fie cu atât mai atractiv. Autorul este decis să urce scara succesului cu propriile sale picioare și nu este dispus să accepte compromisuri în realizarea viziunii sale muzicale. 

Constanța de care dă dovadă în construcția sunetelor nu implică și lipsa evoluției. Germanul este un perfecționist, iar progresul său se simte cel mai bine în detalii. Deși folosește în principal sunete brute ele devin de la lansare la lansare tot mai bogate în nuanțe, contribuind decisiv la îmbogățirea peisajului sonor. Pe lângă porția zdravănă de techno inclusă prin piesele Ductil, Throb, Soar, Radar, Corridor și Aim, artistul a prevăzut și câteva piese mai melodice dintre care se remarcă Seduction, Outback și Shiver. Am fost surprinși plăcut de diversitatea sunetelor furnizate.

Față de lansările anterioare Dettmann II nu este un album dur, ci unul mai moale, dar cu o atmosferă mult mai bogată. Diversitatea adusă în repertoriul producătorului este de bun augur și trebuie să recunoaștem că acest album este departe de a consolida un traseu al sunetului Dettmann, ci mai degrabă deschide căi spre mai multe posibile direcții muzicale pe care le va urma. Pe când credeam că viitorul pare cert pentru artist el ne-a arătat contrariul.

Detmann II este disponibil pe juno.co.uk [cd/vinil] și pe junodownload.com [digital]