2014 în perspectivă

2014 în perspectivă

Am evitat să publicăm un sumar al 2014 pentru că nu ne plac acest tip de articole și preferăm în schimb să subliniem câteva tendințe pe care le-am văzut în perioada care a trecut, fără să ne avântăm prea mult în detalii. 

2014 a fost încă un an care a arătat că clubul, ca spațiu reprezentativ pentru un loc frecventat pentru muzica nouă și dans, este un spațiu pe cale de dispariție. Nu e primul an în care vedem tot mai puțini artiști de calibru invitați, iar cele la care sunt invitați sunt mai degrabă petreceri de lounge decât de club. Deja și în București petrecerile cu invitați mari se rarefiază, dar cluburile încă mai merg din inerție. Mai este cale foarte lungă până încep să se închidă cluburi din această cauză.

2014 este însă un an în care petrecerile în aer liber s-au înghesuit mai mult ca niciodată, iar concurența acerbă dintre organizatori face ca acestea să fie bine organizate și să aibă un program artistic mai bine gândit decât am fost obișnuiți din anii trecuți. Asta arată că există și un public care abia așteaptă să fugă de cluburi și să experimenteze locuri noi. Din fericire, sunt destule locuri frumoase care merită văzute, sperăm doar ca publicul care se formează să fie responsabil față de păstrarea acestora.

Deși cluburile gâfâie financiar, scena o duce bine. Tot mai mulți producători, apar inițiative noi, muzica românească electronică se diversifică, dar va mai dura un pic, 1-2 ani cel puțin, până acestea se vor maturiza și vor avea un public consistent.

Până una-alta, ne așteaptă un 2015 plin de evenimente interesante.