R-A-G - Vacuum EP [MOS Deep 016]

R-A-G – Vacuum EP [MOS Deep 016]

R-A-G este proiectul șefului de la MOS Recordings, Aroy Dee, alături de  Marco Spaventi și de G String, adică Gijs Poortman. Exceptându-l pe primul, toți sunt relativ noi pe scenă și trebuie să ne așteptăm la o mare diversitate de sunete din partea acestora pentru că sunt artiști foarte diferiți. 

R-A-G a apărut prima dată în 2010 și de atunci a fost lansat câte un disc anual sub acest nume, un ritm al lansărilor normal pentru un proiect secundar pentru toți cei implicați. Deși sunt trei producători implicați, sunetul este unul destul de constant pe parcursul lansărilor de până acum, iar stilul abordat poate fi ușor identificat. Este chiar impresionant cum au reușit cei trei să-și creeze o identitate sonoră după doar 4 discuri.

Din păcate, nu credem că vom vedea un produs întins sub acest nume, așa că va trebui să ne mulțumim cu câte un un disc cu doar 2, maxim 5 piese. Vacuum face parte dintre cele care au 3 piese.

În esență, sunetul se bazează pe house-ul anilor ’80, dar este greu de identificat sub atâtea straturi sonore. Piesa omonimă discului este și cea mai puternică, după cum era de așteptat. Peste house-ul clasic sunt presărate câteva straturi de interferențe care reușesc să compună o atmosferă intensă, iar toate sintetizatoarele care se strecoară nu fac altceva să agite lucrurile. Piesa va semăna dezastru pe orice ring de dans.

Pe cealaltă parte, Plenun are două variante care, deși sunt legate prin nume, nu au mare lucru în comun. Outer mix este versiunea ambientală, lipsită de ritm dar cu armonii întinse, iar Inner mix este versiunea mai plină de viață, încărcată cu influențe acid și sunete electro.

R-A-G este un proiect plin de personalitate, dar de la care nu ne așteptăm să rupă gura târgului, iar perspectivele de a evolua  mai mult decât ce este sunt destul de restrânse. Cu toate acestea, orice lansare va fi una care va merita urmărită.