Ron Morelli - Spit [HOS 407LP]

Ron Morelli – Spit [HOS 407LP]

Ron Morelli își lansează albumul de debut, Spit, la Hospital Productions, departe de L.I.E.S. (Long Island Electrical Systems) nume pentru care l-a consacrat pe producător. 

Ron Morelli s-a remarcat ca un foarte bun căutător de muzică și administrator, dar până acum a fost timid cu calitățile sale de producător. Aparițiile sale pe vinil s-au limitat la câteva lansări sub numele Bad News și Two Dogs in a House, proiect realizat alături de Jason Letkiewicz. Astfel, lansarea albumului de debut la altă marcă decât cea proprie pare o mișcare bună, indicând că autorul nu este dispus ca eșecul unui proiect să-l afecteze pe celălalt.

L.I.E.S. a crescut într-un ritm amețitor în doar trei ani de viață și deja a influențat puternic direcția muzicii electronice și este normal ca efervescența mărcii să se reverse și asupra fondatorului, în orice proiecte secundare ale acestuia.  Așadar, este evident că Spit este un album mult mai mediatizat decât ar trebui, dar asta nu înseamnă că nu avem în față un album bun.

Spit nu este un album conceptual ci pare mai degrabă o colecție de influențe care l-au atins pe producător. Predomină elementele care se pot regăsi și în lansările L.I.E.S.[ex] : sunete industriale și mult zgomot electric, aranjate pe linii melodice foarte elaborate. Albumul are și piese ambientale, Radar Version, Sledghammer II, Director Of… sau Slow Drown, precum și piese mai ritmate, No Real Reason sau Fake Rush. Din ultima categorie fac parte și cele care ies în evidență: Crack Microbes și Modern Paranoia. 

Ron Morelli pare un producător încă în devenire. Deși are un stil destul de bine definit și o tehnică suficient de bună pentru a-i permite să producă la un nivel înalt, se simte lipsa unei experiențe care să-i permită să lege toate elementele la un loc. Albumul pare prea divers pentru doar 8 piese și nu poate fi apreciat ca un întreg, dar având în vedere că Spit este doar începutul drumului, viitorul pare foarte bun.

Ron Morelli – Spit este disponibil pe juno