Vril - Vortekz [103 DSR]

Vril – Vortekz [103 DSR]

Vril este de doar 3 ani pe scenă dar deja muzica sa poartă aprobarea celor de la Music Man Rec. unde  a punctat o lansare alături de Marcel Dettmann (1), iar muzica sa este folosită în seturile lui Marcel Fengler. Lansarea apărută zilele acestea la Delsin, Vortekz, îi consolidează ascensiunea din ultima perioadă și îl pregătește pentru un an mai aglomerat. 

Din informațiile oficiale se pare că producătorul are o istorie în lumea hip-hop germană și a apărut pe scena techno de abia în 2010 cu o lansare la Gieglinßg, dar 4 lansări mai târziu deja a ajuns la una dintre cele mai puternice mărci din Europa. Cineva a văzut potențial în muzica artistului în ciuda faptului că nu a arătat un concept muzical foarte bine articulat.

Față de lansările anterioare, Vortekz pare venit din cu totul altă lume. Până acum muzica lui Vril părea concentrată  prea puțin pe ritm și prea mult pe artificii electronice însă aceste defecte par remediate acum. Lansarea prezintă un sunet foarte puternic și plin de viață, excelent pentru spații mari. Piesa omonimă discului este neobișnuit de ritmată pentru un titlul Delsin, dar are tot pachetul industrial la care ne-am așteptat. Varianta dub a acesteia este cea mai apropiată reconstrucție sonică a unui vârtej pe care am auzit-o: mâloasă, plină de reziduri și care întotdeauna vine în rafale. Cu Y7/10, piesa de încheiere, producătorul nu se mai obosește să clădească peisaje descriptive ci consideră că e suficient să pună pe picioare un monstru și să-l elibereze pe ringul de dans. Nici nu are nevoie de mai mult și trebuie să ne recunoaștem surprinși de abordarea mărcii în acest caz. Motivul vârtejului nu este nou pentru techno, dar această lansare este una dintre cele mai reușite puneri în scenă.

Vril este numele acordat de tibetani forței vitale a vieții, fiind echivalentul Chi-ului  pentru chinezi (2). Așadar, pentru un producător format sub semnul simbolismului pare paradoxal ca opera sa să fie lipsită de substrat, dar sperăm ca acesta să ni se dezvăluie mai mult în curând. E cam greu să te faci nevăzut după o așa lansare.

Vril – Vortekz 12″ este lansat deja pe juno, iar varianta digitală vine pe 17 februarie.